Sari la conținut

Nefropatia diabetică, depistată cu 10 ani înainte. Semne la care trebuie să fie atenţi pacienţii cu diabet

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rinichii filtrează la fiecare 30 de minute tot sângele din organism pentru a elimina toxinele și excesul de lichide, însă pacienţii cu diabet pot întâmpina dificultăţi în funcţionarea normală a acestora.

Boala cronică de rinichi apare atunci când rinichii sunt deteriorați și nu mai filtrează sângele la fel de bine ca înainte. Acest lucru înseamnă că deșeurile și excesul de lichide se pot acumula în organism, unde pot contribui la apariția unor boli cronice, inclusiv boli de inimă și AVC.

Cercetătorii au descoperit un nou biomarker în urină – altul decât albumina – care ar putea ajuta la diagnosticarea insuficienței renale cu 5-10 ani mai devreme. Studiul publicat în revista de specialitate  The Journal of Clinical Investigation şi citat de 360medical.ro relevă că pe măsură ce boala avansează, rinichii își pierd din ce în ce mai mult din funcționalitate până când încetează să mai funcționeze, un stadiu cunoscut sub numele de insuficiență renală.

Biomarkeri pentru insuficiență renală cronică precoce

Pentru a supraviețui, pacienții cu insuficiență renală au nevoie de transplanturi de rinichi sau de dializă – (un aparat extern care filtrează/curăță sângele). În prezent, albumina – o proteină produsă de ficat – este considerată un important marker de diagnostic pentru nefropatia diabetică (boala renală diabetică).

Cu toate acestea, până la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat cu risc ridica de BCR și insuficiență renală au niveluri scăzute de albumină în urină.

Noii biomarkeri pentru insuficiența renală ar putea ajuta medicii să diagnosticheze și să trateze boala înainte ca aceasta să progreseze spre stadii ulterioare mai grave.

Recent, cercetătorii au investigat dacă nivelurile de adenină din urină, un metabolit produs de rinichi, ar putea prezice boala renală la persoanele cu diabet. Aceștia au descoperit că nivelurile mai ridicate de adenină au fost legate de rate mai mari de insuficiență renală.

„Cea mai importantă implicație a acestui studiu este că acum avem un biomarker puternic care ne-ar putea permite să identificăm persoanele cu insuficiență renală cronică precoce care prezintă risc de progresie a bolii”, a declarat pentru Medical News Today (MNT), dr. Donald A. Molony, profesor emerit la facultatea de medicină McGovern a universității din Texas.

Semne la care trebuie să fie atenţi pacienţii cu diabet

Multe persoane cu diabet reclamă ca simptome clasice setea excesivă, amorţeli ale mâinilor sau picioarelor, urinarea frecventă, scpderea inexplicabilă în greutate sau oboseala. Însă acestea nu sunt singurele simptome care pot sugera existenţa diabetului zaharat.

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt şi alte simptome care pot orienta diagnosticul, pe lângă testele obişnuite de sânge, cum ar fi glicemia, testul de toleranţă la glucoză sau hemoglobina glicozilată (arată media glicemiilor din ultimele 3 luni).

Simptome mai puţin cunoscute

1. Mâncărimea şi iritaţia pielii (iritațiile tind să apară mai des la extremități)

2. Inflamaţia ţesutului cutanat şi apariţia de pete pe piele (petele apar frecvent în zona axilei, a gâtului şi în regiunile inghinale)

3. Apariţia mătreţii

4. Sforăitul (îngreunează pătrunderea oxigenului în plămâni, fapt care întrerupe metabolizarea glucozei)

5. Pierderea părului (alopecie)

6. Tulburări de vedere ( creşte riscul de retinopatie diabetică, care apare atunci când vasele de sânge din spatele ochiului se blochează).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel