Sari la conținut

Negii și papiloamele atât de inestetice dispar! Procedura medicală simplă care te scapă rapid de aceste probleme ale pielii

Papiloame
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum apar papiloamele

Negii și papiloamele atât de inestetice pot deveni un real stres în viața oricui. De aceea, o metodă simplă și la îndemână pentru a scăpa rapid de aceste probleme ale pielii este mai mult decât binevenită!

Un cunoscut dermatolog ne propune crioterapia, pe care o descrie ca pe o metodă la îndemână pentru îndepărtarea negilor și papiloamelor pielii.

Crioterapia, care înseamnă literal „terapie la rece”, reprezintă o procedură dermatologică prin care este expusă la temperaturi extrem de scăzute pentru o perioadă scurtă de timp fie o singură zonă, fie întregul corp.

Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că această tehnică este o opțiune excelentă pentru tratamentul leziunilor epidermice benigne, cum ar fi papiloame, condiloame, veruci plane, keratoze seboreice sau actinice localizate chiar și în zone mai puțin accesibile ale corpului.

Negii și papiloamele. Cele mai multe leziuni ale pielii sunt inofensive, însă faptul că ele sunt vizibile sau chiar dureroase din cauza poziției poate fi un motiv pentru a dori tratarea lor. Crioterapia este procedura care și-a dovedit eficiența în îndepărtarea într-un timp scurt și fără disconfort prea mare pentru pacient a unor excrescențe ale pielii cum ar fi papiloamele, condiloamele, verucile plane, keratozele seboreice sau actinice sau chiar a negilor plani/verucilor plane de la nivelul feței, mâinilor, fiind totodată acceptată mai ușor de copii față de alte tipuri de tratament.

Cum se desfășoară procedura

Vedeta este aparatura pentru crioterapie. Elegantă, de actualitate, sigură, eficientă și foarte precisă: Cryosuccess. Aparatul constă într-un aplicator de titan conectat la un tub cu azot lichid de unică folosință care garantează calitatea și eficiența tratamentului prin asigurarea unei presiuni constante în timpul procedurii. Cu o temperatură aplicată constantă, de -89 ° C, stiloul poate îngheța până la o adâncime de 3 mm și un diametru de 10 mm după un timp de aplicare de 12 secunde.

„Înghețarea ușoară, pentru un timp scurt, a zonei duce la separarea dermoepidermică, utilă în tratarea leziunilor epidermice benigne. Prin intermediul crioterapiei celulele mai sensibile din epidermă sunt distruse, în timp ce dermul este lăsat intact. Pacienții vor simți un disconfort asemănător cu o pișcătură de țânțar, însă fiecare individ este diferit, așa că intensitatea durerii poate varia”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău, dermatolog.

Post tratament poate fi observat fenomenul de hipopigmentare (dezvoltarea de pete pale), însă studiile și experiența clinică indică faptul că repigmentarea apare adesea pe parcursul mai multor luni datorită melanocitelor nedeteriorate din foliculii de păr sau a migrației melanocitelor de la marginea zonei înghețate.

În ceea ce privește cicatrizarea, țesutul cicatricial poate fi format după tratament. Necroza se formează și se curăță după aproximativ 10 până la 14 zile. Cu toate acestea, aceste informații sunt orientative, deoarece fiecare pacient are proprietăți diferite ale pielii și tehnica fiecărui medic va varia, de asemenea.

Riscuri și reacții adverse

Crioterapia este o procedură de obicei bine tolerată, dar există riscul să apară unele dureri și disconfort post tratament, caz în care pot fi de folos analgezice precum paracetamol, administrate în primele 24 de ore. „Alte reacții relativ frecvente ale oricărui tip de crioterapie sunt amorțeală, furnicături, roșeață și iritație – efecte secundare aproape întotdeauna temporare. De asemenea, pacienții pot observa o umflare și roșeață în zona tratată, dar care ar trebui să dispară pe parcursul a două-trei zile”, explică specialistul dermatolog.

Cine nu are voie să facă această procedură

Crioterapia nu este indicată persoanelor care suferă de diabet sau alte afecțiuni care afectează nervii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel