Sari la conținut

Neglijența pentru SĂNĂTATE, sancționată de Guvern. „Încercăm să responsabilizăm pupulația”

Sursă fotp: arhiva Doctorul Zilei
Pacient oncologic

Neglijența pentru SĂNĂTATE, sancționată de Guvern. De anul viitor, românii care nu se prezinta la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție ar putea fi sancționați. Anunțul a fost făcut de președitele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan: „Încercăm să responsabilizăm pupulația în legătură cu propria sănătate”.

Neglijența pentru SĂNĂTATE, sancționată de Guvern

De anul viitor, oamenii care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție ar putea fi sancționați, afirmă președitele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan. Ea a explicat că în începând cu noul contracadru, pachetele preventive vor fi obligatorii.

Pechetele de prevenție, vor devenii obligatorii

„Bugetul alocat pentru funcționarea asistenței medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent: 22%. În interesul Casei de Asigurări de Sănătate de a lărgi pachetul de servicii de bază și de a mai diminua din ceea ce înseamnă plata per capita.

Președitele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: „Ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii”

Astfel încât, începând cu noul contracadru din anul 2023 să implementăm și în special pechetele de prevenție, care vor devenii obligatorii și ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii. Încercăm să responsabilizăm pupulația în legătură cu propria sănătate”, a declarat Adela Cojan.

Adela Cojan a mai spus că acest tip de responsabilizare a pacienților se practică în mai multe țări și că asociațiile de pacienți cer de la CNAS acest lucru, potrivit RRA.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate implementează un proiect de informatizare a „formularisticii” în sectorul medical.

„Urmează ca, în baza unui proiect finanţat din fonduri europene, bazele de date medicale ale pacienţilor să se extindă de la medicina de familie şi spitale către toate segmentele de asistenţă medicală. Totodată, suntem interesaţi să informatizăm tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical.

Este un alt proiect pe care l-am câştigat, care a trecut prin toate furcile caudine ale aprobărilor şi suntem în curs de implementare a lui. Se numeşte programul SIGMA Smart, care va informatiza tot ceea ce înseamnă formularistică în sectorul medical şi care va înlesni mult circuitul şi navigarea pacientului şi mai ales a pacientului grav bolnav, cu o boală cu impact în viaţa sa socială şi o boală costisitoare, la serviciile medicale, permiţând medicului să îşi îmbunătăţească şi calitatea diagnosticului, pentru că printr-o simplă apăsare de buton nu va mai fi nevoie să pună întrebări multiple pacientului ca să afle istoricul medical”, a afirmat Adela Cojan

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel