Sari la conținut

Nereguli descoperite la cabinetele medicilor de familie: reutilizau obiecte sanitare de unică folosință

Nereguli descoperite la cabinetele medicilor de familie. În urma unor inspecții riguroase de sănătate publică desfășurate la nivelul cabinetele de medicină primară și al altor unități sanitare în Buzău, s-au constatat multiple încălcări grave ale normelor și reglementărilor sanitare.

Verificările, efectuate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău pe parcursul anului, au relevat deficiențe majore în respectarea standardelor impuse, conducând la aplicarea unor sancțiuni considerabile.

Inspectorii de sănătate publică au aplicat amenzi de peste 26.000 lei unor cabinete de medicină de familie după ce au constatat în urma unor verificări materiale sanitare de unică folosinţă reutilizate şi existenţa sau utilizarea unor produse de unică folosinţă, avânt termenul de valabilitate expirat.

Reutilizarea materialelor sanitare de unică folosință

În detaliu, în cadrul a 114 unități sanitare verificate (excluzând spitalele), care includ 90 de cabinete de medicină primară, 19 ambulatorii de specialitate, 3 cabinete de medicină dentară, un punct extern de recoltare a probelor și un cabinet de optică medicală, s-au descoperit nenumărate probleme. Printre acestea s-au numărat reutilizarea materialelor sanitare de unică folosință, depășirea termenului de valabilitate al produselor de unică folosință și aplicarea unor metode inadecvate de sterilizare și dezinfecție a suprafețelor și echipamentelor medicale.

Inspectorii au constatat, de asemenea, nerespectarea normelor de colectare, depozitare, transport și tratament al deșeurilor provenite din activități medicale, o problemă deosebit de gravă dată fiind riscurile pe care le implică pentru sănătatea publică. O altă încălcare semnificativă a constat în neasigurarea examinărilor medicale regulate pentru lucrători conform legislației în vigoare privind sănătatea ocupatională.

În ceea ce privește cabinetele de medicină primară, verificările au scos la iveală și alte nereguli, cum ar fi condițiile necorespunzătoare de depozitare a ustensilelor de lucru, a materialelor sanitare și a medicamentelor. Ca urmare, au fost aplicate un total de 38 de sancțiuni, inclusiv avertismente și amenzi contravenționale în valoare totală de 26.200 de lei.

În cadrul unităților de asistență medicală ambulatorie de specialitate, s-a constatat o altă neconformitate gravă – lipsa raportării la direcțiile de sănătate publică a procedurii de declarare a infecțiilor asociate asistenței medicale, pentru care s-a dispus aplicarea unei sancțiuni sub forma unui avertisment verbal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.