Sari la conținut

Nereguli grave descoperite de DSP Argeş la Spitalul de Urgenţă Piteşti

sursa foto: cjarges.ro
nereguli descoperite de DSP Argeş

Din cuprinsul articolului

Prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, a anunţat că i-au fost transmise de către Direcţia de Sănătate Publică mai multe probleme în secţiile Spitalului de Urgenţă Piteşti, pentru care inspectorii au dat sancţiuni şi au cerut să fie luate măsuri.

În secţia Obstretică-Ginecologie, inspectorii DSP au constatat că sunt infiltraţii la nivelul plafonului, pe un hol şi într-un salon în care sunt cazate lehuze. Au cerut ca locaţiile să fie igienizate şi au stabilit termen până la sfârşitul aceste luni”, precizează prefectul.

El a adăugat că la Oftamologie nu se respectă protocolul stabilit pentru sterilizare și s-au dat amenzi. ”Tâmplăria din lemn este o problemă, îndeosebi cea de la nivelul grupurilor sanitare, pentru că este veche, s-a deteriorat şi nu mai poate fi curăţată şi dezinfectată”, mai arată prefectul.

Potrivit acestuia, tot raportul preliminar al DSP Argeş arată că nu este asigurată dotarea minimă cu grupuri sanitare în întreaga unitate spitalicească. ”În saloane nu se asigură dotările minime obligatorii ce prevăd o priză de oxigen la două paturi şi sonerie la fiecare pat. Încă se practică să anunţe cineva o asistentă sau o infirmieră dacă un bolnav are nevoie de sprijin”, a adăugat Perianu, potrivit news.ro.

Prefectul a menționat că ISU a amendat un agent economic care avea „un spaţiu închiriat în incinta spitalului şi avea frigiderele alimentate de la prize desprinse din perete, un pericol clar de producere a unui incendiu”.

Reacţia unităţii sanitare

În replică, purtătorul de cuvânt al spitalului, Cristina Cazacu, a precizat într-un comunicat că unitatea sanitară „se străduieşte să îmbunătățească timpii de așteptare și să vină în sprijinul bolnavilor în timpul cel mai scurt”.

„Cetățenii/pacienții trebuie să înțeleagă că situația e mult mai grea la nivelul întregului spital, UPU fiind doar interfața. Este bine si corect față de pacienți și opinia publică să fie expusă problema sub toate aspetele, pentru a înțelege câtă presiune este pe cadrele medicale din Spitalul Județean, la ce efort sunt supuse zilnic.
Medicii noștri au ales să își continue activitatea, până la epuizare, când celelalte spitale anunțau simplu că nu pot acoperi gărzile și solicitau SJUP să preia cazurile. Nu sunt perfecți, pentru că sunt oameni, însă nu e corect să să fie aruncat în derizoriu efortul acestora, pentru că se vor demotiva și vor alege să plece spre spitale unde nu se muncește atât de mult.
SJUP este singura unitate de urgență din județ unde ajung toate cazurile grave și unde, de foarte multe ori, se adresează cazuri care nu reprezintă urgențe și care ar trebui să se adreseze medicilor de familie, fără a mai îngreuna, astfel, desfășurarea activității medicale din Unitatea de Primiri Urgențe.
Din dorința de a diminua aceste situații, în nenumărate rânduri, am prezentat cum arată o zi obișnuită la UPU. Doi-trei medici, în doar 12 ore, sunt nevoiți să acorde asistență medicală la peste 150 de pacienți. Nu doar în prima parte a zilei e extrem de aglomerat.
După ora 14, toate urgențele din județ ajung la Pitești. Luând în considerare și faptul că aceiași medici angajați în cadrul UPU asigură și activitatea SMURD, este firesc ca timpii de așteptare să crească, uneori, peste limita estimată.
Oamenii ar trebui să înțeleagă cu toții că la triaj sunt prioritizate cazurile care reprezintă urgențe. Dincolo de personalul care se ocupă de triajul celor care ajung în UPU, există afișe amplasate la loc vizibil cu timpii de așteptare, pacienților fiindu-le adus la cunoștință că sunt nevoiți să aștepte în funcție de gradul de urgență pe care îl reprezintă și prin fișa de prezentare.
De asemenea, având în vedere adresabilitatea crescută la toate cabinetele de specialitate din ASS, este imposibilă respectarea programărilor, de fiecare dată. Totul, nu din proastă organizare, cum mulți ar putea crede, ci tocmai din grijă pentru bolnavi, pentru a nu rămâne niciun pacient neconsultat /fără rețetă. Astfel, ținând cont că ASS e singura lor soluție, la îndemână tot timpul, medicii nu se limitează la programări, motiv pentru care apar aceste decalări, de care pacienții sunt informați verbal de personalul SJUP, pe timpul așteptării lor pentru vizita medicală.
Din grijă pentru pacienți și din respect pentru profesia pe care o exercită, medicii din întreg spitalul, nu doar din UPU, își vor continua activitatea ca până în prezent, deoarece pentru SJUP sănătatea oamenilor a reprezentat, reprezintă și va reprezenta preocuparea primordială.
O dovadă în plus a preocupării pentru sănătatea cetățenilor este și aceea că, la nivelul SJUP, având sprijinul CJ Argeș, se derulează și sunt în faze finale nu mai puțin de 5 investiții în infrastructura și aparatura medicală, pe lângă multe alte proiecte cu finanțare europeană, implementate/în curs de implementare, tot din aceeași grijă față de pacienți. Acestea sunt fapte, nu vorbe!
Ne dorim ca acțiunea domnului prefect să fie un succes și să determine întreprinderea demersurilor necesare pentru ca UPU și SJUP să își îndeplinească adevărata menire, respectiv aceea de a trata URGENȚELE REALE. Cu siguranță, atunci, pacienții nu vor mai fi nevoiți să aștepte conform procedurilor legale.
Îi mulțumim domnului prefect în avans și sperăm să se implice efectiv și constant în realizarea acestor deziderate atât de benefice pacienților. Mai bine mai târziu decât niciodată! Promitem să îi fim parteneri”, se precizează în comunicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel