Sari la conținut

Neurolog: Deficitul acestei vitamine duce la cea mai insidioasă boală

Vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Fără ACEST mineral, vitamina D poate afecta organele ​

Vitaminele care intră în corpul nostru prin intermediul alimentelor afectează funcționarea diferitelor organe și sisteme. Uneori, lipsa anumitor compuși organici poate distruge în mod fatal sănătatea. Dr. Ksenia Ovsyannikova, neurolog rus, a vorbit despre o vitamină a cărei deficiență gravă poate duce la cancer.

Importanța vitaminei B12

„Există publicații potrivit cărora deficitul de vitamina B12 duce la cancer. Motivul pentru aceasta sunt problemele complexe ale proceselor biochimice de metilare. Merită să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, chiar dacă aveți deja cancer, adaugă expertul.

Vit. B12, sau cobalamina, este o vitamină B solubilă în apă. Nucleul său conține un atom de cobalt, care are o structură similară cu cea a hemoglobinei. Vitamina este sintetizată parțial de microbiota intestinală, dar aceasta este mai mică decât necesarul zilnic.

„Principalele funcții ale cobalaminei sunt diviziunea tuturor celulelor, în special a sângelui, precum și sinteza materialului genetic al celulei – ADN și ARN, metabolismul aminoacizilor, neutralizarea substanțelor toxice, sinteza mielinei – învelișul fibrelor nervoase, necesar pentru conducerea impulsurilor de-a lungul fibrelor”, explică neurologul.

Cobalamina trebuie consumată în fiecare zi cu alimente exclusiv de origine animală, notează medicul. Principalele surse alimentare de B12 sunt ficatul, carnea, peștele, gălbenușul de ou, laptele, brânza și brânza de vaci.

„Cobalamina din alimente este legată de proteine, distrugerea compusului lor are loc în mediul acid al stomacului, prin urmare, aciditatea redusă duce la o deficiență de B12”, notează Dr. Ksenia Ovsyannikova, potrivit sursei.

Vitamina D
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Deficitul de B12: simptome

Manifestările deficitului de B12 nu sunt imediat vizibile, deoarece depozitul din ficat poate reface pierderile fiziologice în 3-5 ani pentru adulți, 1 an pentru copii. Simptomele sunt adesea mascate ca exacerbări ale bolilor existente sau atribuite vârstei (tulburări de memorie sau dificultăți de respirație). Pot exista astfel de manifestări:

  • oboseală accentuată;
  • dureri de cap și amețeli;
  • somnolență sau insomnie;
  • distragere a atenției;
  • dificultăți de respirație și ritm cardiac accelerat;
  • dureri puternice la nivelul brațelor și picioarelor;

„În cazul unui deficit sau al lipsei de B12, femeile se plâng de obicei de căderea părului (mai ales pe fondul unei deficiențe de proteine totale și de fier), apar nevroze de neînțeles, anxietate, tulburări de somn etc.”

Simptomele de demență sunt relevante pentru persoanele în vârstă”, explică Dr. Ksenia Ovyanyakova. „De asemenea, persoanele în vârstă se pot plânge de amorțeală la mâini și picioare, vindecare deficitară a rănilor, nevroze, memorie slabă etc. Copiii cu deficiență de vitamina B12 pot avea întârzieri în dezvoltare”, adaugă neurologul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel