Sari la conținut

Neurolog: Durerea de cap este un simptom. Poate să fie semnalul unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase sau a unui anevrism rupt

Migrena nu e doar o durere de cap. Cel puțin o treime dintre noi va suferi de o tulburare cerebrală în timpul vieții

  • 16% din populația României suferă de migrene, adică 1 din 6 oameni
  • 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilități din cauza durerilor de cap, adică aproximativ 1 din 26 oameni
  • Costul anual al tulburărilor cerebrale pentru economia UE este de peste 800 de miliarde de euro pe an
  • Migrena este mai răspândită decât diabetul, epilepsia și astmul la un loc

Cel puțin o treime dintre noi va suferi de o tulburare cerebrală în timpul vieții, conform EFNA (European Federation of Neurological Associations). Migrena afectează unul din șase oameni și este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.

În România, statistica se păstrează. Tulburările legate de migrene și cefalee sunt pe locul 9 în lista afecțiunilor care provoacă moarte și dizabilitate, conform Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). Același studiu arată că 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilități din cauza durerilor de cap.

”16% din populația globului suferă de migrene. 80% dintre cei afectați au migrene episodice, în timp ce 15-20% suferă de migrene cronice. Ținând cont de faptul că populația este în continuă creștere la nivel mondial, putem să vorbim din ce în ce mai mult despre o legătură directă între creșterea prevalenței și stilul de viață modern”, spune Dr. Dan Mitrea, neurolog Neuroaxis.

Migrena nu e doar o durere de cap, este prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani, spun specialiștii. Este o boală caracterizată prin durere severă a capului, tulburări cognitive, greață, vărsături, amețeli, vertij și sensibilitate la lumină, sunet și atingere.

De asemenea, deseori este asociată cu alte boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronică. Pentru a ajuta pacienții să găsească ajutor și pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, diagnosticul precoce și accesul la un tratament eficient sunt vitale.

”Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate să fie semnalul unei afecțiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica și prezența unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier, care poate să provoace AVC”, Dr. Dan Mitrea.

Migrena este clasată la nivel global ca fiind cea de-a șaptea cea mai debilitantă boală (responsabilă de 2,9% din anii de viață pierduți pentru invaliditate) și principala cauză a dizabilității în rândul tulburărilor neurologice. De altfel, proporția estimată a timpului petrecut cu migrenă în timpul unei vieți normale a unei persoane este de 5,3%. În acest context, se estimează că populația din Marea Britanie pierde 25 de milioane de zile de muncă sau școală în fiecare an din cauza migrenei.

De altfel, costul anual al tulburărilor cerebrale pentru economia UE este de peste 800 de miliarde de euro pe an.

Migrena este mai răspândită decât diabetul, epilepsia și astmul la un loc. Migrena cronică afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Cercetările sugerează că 3000 de atacuri de migrenă apar în fiecare zi pentru fiecare milion de oameni. Acest lucru echivalează cu peste 190.000 de atacuri de migrenă în fiecare zi. Mai mult de trei sferturi dintre cei care suferă de migrenă au cel puțin un atac pe lună și mai mult de jumătate s-au confruntat cu simptome severe.

Migrena începe adesea la pubertate și îi afectează cel mai mult pe cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, dar poate afecta și copii.

Atacurile severe o clasifică de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind una dintre cele mai ignorate boli, mai ales în comparație cu demența, quadriplegia și psihoza activă.

De altfel, migrena / cefaleea cronică s-a dovedit a fi cea de-a doua cauză de absență la serviciu (47%). Acest absenteism costă companiile 2,49 miliarde euro pe an numai în Marea Britanie.

În ce privește cheltuielile NHS (National Health Service) în Marea Britanie, costurile pentru migrenă sunt de 166 de milioane de euro pe an – costuri de medicamente prescrise și vizite la medicul de familie.

Împreună cu toate cefaleele, cheltuielile NHS ajung la 276 milioane de euro anual. Povara financiară a migrenei asupra economiei britanice este estimată la 3,78 miliarde de euro pe an. Incluzând toate tulburările de durere de cap, costul crește până la 5-7 miliarde de euro anual. Aceste cifre iau în considerare costurile asistenței medicale dar și pierderea productivității atât prin absenteism cât și prin handicap. În plus, anxietatea și depresia sunt semnificativ mai frecvente la persoanele cu migrenă decât la persoanele sănătoase.

Migrena rămâne nediagnosticată și tratată necorespunzător la cel puțin 50% dintre pacienți, în timp ce mai puțin de jumătate dintre aceștia nici măcar nu consultă un medic.

Este unul dintre motivele pentru care durerile de cap sunt unele dintre cele mai frecvent menționate probleme de sănătate tratate cu terapii alternative.

”Lipsa de cercetare, studii și statistică în domeniul migrenei din țările cu venituri mici și medii este dezamăgitoare și alarmantă. Aici trăiesc aproape două treimi din populația lumii.

Nici în țările cu venituri ridicate situația nu este ideală. Este, în continuare, o nevoie imensă de progres”, Dr. Dan Mitrea, Neuroaxis (www.neuroaxis.ro).

Migrenele și durerile de cap se numără printre cele mai răspândite tulburări la nivel mondial, însă importanța lor pentru sănătatea publică a fost recunoscută numai începând cu anul 2000.

Această întârziere a apărut parțial din cauza convingerii că durerea de cap nu este fatală și nu are ca rezultat o invaliditate permanentă. Un alt motiv este că durerile de cap sunt experimentate de majoritatea oamenilor din când în când, ceea ce a împiedicat realizarea faptului că sunt debilitante pentru o mare parte a persoanelor afectate.

Migrena nu a fost inclusă în GBD 1990 (The Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors), dar a fost adăugată în GBD 2000. În GBD 2010, cefaleea de tensiune a fost adăugată, iar în GBD 2013, a fost inclusă durerea de cap ca efect advers al unor medicamente. În GBD 2000, migrena a fost clasată drept cea de-a 19-a cauză a dizabilității la nivel global. Pentru studiul GBD 2000, datele au fost absente pentru mai mult de jumătate din populația lumii.

Atunci când au apărut noi date din țări mari cum ar fi Rusia, China, India și unele părți ale Africii, s-a constatat că durerea de cap, în toate formele ei, este de fapt a treia cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel