Sari la conținut

Un nou studiu scoate la iveală nivelul leziunilor pulmonare cauzate de covid-19

pulmonare

Potrivit unui studiu efectuat de către Universitatea Oxford, s-a descoperit că la trei luni după infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2, boala poate cauza leziuni pulmonare.

Cu această ocazie, a fost utilizată o nouă tehnică de scanare care ajută la depistarea leziunilor ce nu pot fi observate prin scanările obișnuite.

Testări RMN cu xenon

În comparație cu examinările RMN obișnuite, la acestea se folosește xenon în depistarea leziunilor pulmonare.

Studiul a fost efectuat în primă fază pe 10 pacienți cu vârste cuprinse între 19 și 69 de ani, de către profesorul Fergus Gleeson.

Opt din cei zece pacienți examinați au prezentat la trei luni după infectarea cu covid-19, dificultăți de respirație și stări de oboseală, iar cu ajutorul scanărilor convenționale nu s-a observat nimic. Trebuie menționat că nici unul dintre pacienții participanți la studiu nu au fost la terapie intensivă și nici nu a necesitat ventilație.  În urma scanărilor cu xenon, s-a putut observa că aerul nu circula cu ușurință în sânge, de unde și starea de gâfâială a pacienților.

Rezultatele obținute în acest studiu, l-au determinat pe Gleeson să pregătească un studiu asupra unui număr de 100 de persoane, care nu au necesitat spitalizare, pentru a putea observa daca aceleași simptome grave se manifestă la toți pacienții de covid-19.

Doctorul intenționează să își extindă colaborare cu sprijinul mai multor cadre medicale pe mai multe grupe de vârsta.

Scopul studiului este să stabilească dacă aceste persoane prezintă leziuni pulmonare şi facă aceste leziuni sunt permanente sau dispar în timp.

”Mă aşteptam la unele leziuni pulmonare, dar nu la nivelul pe care l-am observat”, declară el.

Tehnica de scanare cu ajutorul xenonului a fost dezvoltată de către un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, coordonat de către profesorul James Wild, care subliniază că ea asigură o modalitate ”unică” de descoprerire a leziunilor pulmonare cauzate de covid-19 şi a sechelelor acesteia.

”În alte boli fibrotice ale plămânului, am arătat că metodele sunt foarte sensibile în privinţa acestei afecţiuni şi sperăm ca aceste rezultate să ajute la înţelegerea bolii de plămâni covid-19”, a declarat el.

Un medic generalist de la Oxford, dr. Shelley Hayles, implicat în punerea la punct a studiului, consideră că până la 10% dintre persoanele care au avut covid-19  ar putea prezenta leziuni pulmonare care conduc la operioadă prelungită a simptomelor.

”Ne aflăm acum la peste un milion şi-un sfert de cazuri, iar 10% din asta înseamnă mult”, subliniază ea.

”Atunci când personalul medical spune pacienţilor că nu ştie ce este în neregulă cu ei şi că nu ştie să rezolve simpromele este un lucru stresant”, declară ea, adăugând că ”marea majoritate a pacienţilor vrea un diagnostic, chiar dacă veştile nu sunt bune”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel