Sari la conținut

Nivelul scăzut de testosteron: riscul manifestării unei forme mai grave de Covid-19 în rândul bărbaților

nivelul scăzut de testosteron

Covid-19 este afecțiunea dezvoltată în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Aceasta se manifestă prin simptome asemănătoare gripei, iar formele pot varia în funcție de persoană, de la reacții asimptomatice până la cele care necesită asistență medicală de specialitate. Se pare că formele pot fi influențate de unele caracteristici ale organismului, iar în cazul bărbaților, nivelul scăzut de testosteron poate prezenta un risc îngrijorător.

Conform unui studiu efectuat de cercetători din Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită, există o asociere directă între nivelul scăzut de testosteron și severitatea formei manifestate de Covid-19, în cazul infectării cu noul coronavirus.

Potrivit Medical News Life Sciences, virusul pătrunde în interiorul organismului prin mebranele mucoase, până în celulele epiteliale, prin receptorii enzimei de conversie a angiotensinei II (ACE-2). Receptorii ACE-2 au un rol esențial în apărarea plămânilor, iar atașarea materialului viral de acești receptori poate deregla sistemul de protecție al plămânilor.

Deoarece ACE-2 sunt prezenți și în celulele Leydig din interiorul testiculelor, secreția de testosteron este afectată considerabil , în cazul pacienților cu Covid-19.

Nivelul scăzut de testosteron favorizează dereglarea receptorilor ACE-2 și pătrunderea virusului

Testosteronul este responsabil pentru răspunsul imun, motiv pentru care valorile scăzute de testosteron influențează în mod negativ markerii biologici. Pacienții bolnavi de Covid-19 cu un nivel scăzut de testosteron au raportat simptome mai severe de boală, inclusiv nevoia de intubare. Acest fapt este cauzat de suprareglarea receptorilor ACE-2 din interiorul celulelor respiratorii.

În mod normal, bărbații au de 7-8 ori mai mult testosteron decât femeile. Unele studii au demonstrat deja că bărbații sunt mult mai afectați de Covid-19 decât femeile. Rata de mortalitate a bărbaților este, de asemenea, de două ori mai mare decât cea în cazul femeilor. Acest lucru este direct asociat cu nivelul scăzut de testosteron care poate cauza suprareglarea receptorilor ACE-2, facilitând pătrunderea virusului în plămâni și dezechilibrarea sistemului de protecție.

Pe baza acestor descoperiri, autorii studiului presupun că valorile scăzute de testosteron sunt direct asociate cu severitatea formei manifestate de Covid-19, în cazul bărbaților.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel