Sari la conținut

Noaptea în care se deschid cerurile. Iată ce trebuie să faci pentru îndeplinirea dorințelor

Sânzienele plutesc în are în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă, dansează, tămăduiesc străinii, împart roade pământului şi îl feresc de grindină.

Sânzienele reprezintă şi o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii, drept pentru care au loc o serie de ritualuri pe care fetele trebuie să le urmeze, astfel încât să-şi viseze ursitul şi ziua în care se vor mărita.

Potrivit istoriei, sărbătoarea Sânzienelor are la bază un cult pentru zeiţa Diana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din „Sancta Diana”, în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav.

Sânziene 2022. După unii specialişti, sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă.

Noaptea in care se deschid cerurile

Legendele spun că sânzienele, nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă şi dau puteri magice plantelor.

Aceste zâne bune, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoşi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi tămăduiesc bolnavii.

În schimb, dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără şi devin asemenea zânelor rele cunoscute în popor drept iele sau rusalii.

Sunt descrise ca nişte fecioare zănatice, cu o mare putere de seducţie şi cu puteri magice.

Sânziene 2022. Se crede despre ele că locuiesc în văzduh, în păduri sau în peşteri, pe maluri de ape sau la răspântii şi apar în special noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit şi cu clopoţei la picioare, în unele variante. Locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc şi iarba nu mai creşte acolo.

Se crede că în Noaptea de Sânziene, ielele se adună şi dansează în pădure, iar cine le vede rămâne mut sau înnebuneşte.

Sânziene 2022. Tradiţii şi superstiţii de Drăgaică

Există superstiția conform căreia persoanele care nu le sărbătoresc corespunzător vor ajunge să supere Sânzienele.

Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gură. Totuși, nici bărbații nu scapă ușor. Cei care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

Se adună flori de sânziene din care fetele fac cununi și băieți cruci, acestea vor fi purtate pe timpul celorlalte ritualuri și mai apoi puse în casă pentru belșug și spor în casă.

  • Se face un buchețel din flori de sânziana legat cu ață roșie pe care fetele nemăritate îl vor pune sub pernă pentru a-și visa ursitul.
  • Fetele vor pune floare de sânziană în sân sau în par pentru a deveni mai atrăgătoare.
  • Pentru a fi sănătos restul anului se poate consuma ceaiul de sânziană.
  • Scrie și arde: pe o hârtie se vor scrie emoțiile negative care ne cuprind și apoi hârtia se arde, iar noi vizualizăm cum acestea dispar.
  • În seara de 23 este benefic să facem baie cu floare de sânziană, urmând că restul anului să fim mai atrăgătoare și ocolite de boli.
  • Tot în seara de 23 iunie se poate scoate un buchet de sânziană afară, iar la ora 00:00 se bea roua așternută pe acesta.

Ce trebuie să facă fetele nemăritate

  • Fetele nemăritate pot arunca buchețelul prins cu ață roșie prin ușă, semnificând că aceste își vor găsi ursitul sau se vor mărita în anul care urmează.
  • Se umple un vas cu apă și se aprinde o lumânare roșie. După ce ne gândim profund la ursitul nostru, picurăm în bolul cu apă 23 de picături de ceară. După ce picăturile de ceară nu se vor mai agita în apă, acestea vor formă inițiala ursitului.
  • Un ritual relaxant care se poate practica de Sânziene e lectura unor cărți cu sau despre personaje feminine puternice.
  • În ziua de Sânziene se joacă Drăgaica, dans ritual asemănător Călușului. De data aceasta, ceata este formată exclusiv din fete, câteva îmbrăcate în haine bărbătești, numite Drăgaici, Drăghicuțe sau Drăgane. La fel ca în cazul călușarilor, și alaiul Drăgaicelor este însoțit de un muzicant iar una dintre fete poartă un steag împodobit cu baticuri colorate, spice de grâu, usturoi, pelin, flori de sânziene și alte plante magice. Acest cortegiu ceremonial străbate ulițele satului, formând un brâu simbolic, protector și fertilizator, ce cuprinde întreaga comunitate, scrie Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel