Sari la conținut

Noduli pulmonari: Care sunt simptomele și cine este cel mai expus riscului

noduli pulmonari
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cancer bronhopulmonar

Noduli pulmonari. Aproximativ 95% dintre persoanele cu un nodul pulmonar benign nu au simptome. Dacă aveți simptome, acestea sunt de obicei legate de o afecțiune de bază care provoacă nodul.

Cea mai frecventă cauză a unui nodul benign este o infecție anterioară. În unele cazuri, cauza unui nodul pulmonar este necunoscută.

După o scanare CT, medicul poate fi capabil să facă diferența între un nodul benign (necanceros) și unul malign (canceros) în funcție de dimensiunea și forma sa.

Nodulii benigni sunt de obicei rotunzi, netezi, mai mici de 8 milimetri (mm), fără margine definită și calcificați (întăriți cu calciu).

Nodulii maligni sunt de obicei mai mari, cu un contur bine definit, neregulați (lobați) sau ascuțiți (spinoși) și de formă neregulată. De asemenea, tind să fie prezenți în lobii superiori ai plămânilor.

Ce cauzează noduli pulmonari benign și cine este cel mai expus riscului?

Nodulii pulmonari benini pot fi cauzați de inflamația dintr-o serie de afecțiuni, inclusiv:

  • Infecții bacteriene sau fungice;
  • Țesut cicatricial;
  • Chisturi pulmonare și abcese pulmonare;
  • Afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida si sarcoidoza.

Noduli pulmonari după COVID-19: Cercetările arată că 3-12% dintre persoanele care au avut COVID-19 au noduli la tomografiile lor.

Cum sunt tratați nodulii pulmonari benini?

Nodulii pulmonari benigni nu necesită de obicei tratament sau îndepărtare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda scanări CT suplimentare pe parcursul mai multor luni sau ani pentru a monitoriza orice modificări ale dimensiunii nodulului. Acest lucru este cunoscut sub numele de monitorizare activă.

Dacă nodulii cresc suficient de mari pentru a provoca simptome sau pentru a prezenta tendințe canceroase, aceștia pot fi îndepărtați prin intervenție chirurgicală.

Cât de repede cresc nodulii pulmonari benini?

noduli pulmonari
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Nodulii pulmonari benigni de obicei nu cresc. Chiar dacă sunt maligne, vor crește destul de încet.

Este nevoie de câteva luni pentru ca un nodul să crească în dimensiune. Este considerat sigur să așteptați câteva luni pentru următoarea scanare CT. Așteptarea nu vă va afecta tratamentul, chiar dacă nodul se dovedește a fi canceros.

Poti avea noduli pulmonari care nu sunt canceri?

Da, poti avea noduli pulmonari care nu sunt cancerosi. De fapt, peste 95% dintre nodulii pulmonari sunt necancerosi (benign).

Este normal să ai noduli benini în plămâni?

Nodulii pulmonari benini sunt destul de frecventi. Medicii le găsesc la până la jumătate dintre adulții cărora li se efectuează o radiografie toracică sau o tomografie computerizată.

Care sunt șansele ca un nodul pulmonar să fie canceros?

Mai puțin de 5% din nodulii pulmonari se dovedesc a fi canceri.

Pot nodulii pulmonari să dispară singuri?

Majoritatea nodulilor pulmonari nu se modifica in timp, dar pot deveni mai mici sau chiar sa dispara singuri.

Trebuie îndepărtați nodulii pulmonari benini?

Nodulii pulmonari benigni nu necesită de obicei tratament sau îndepărtare. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui nodul dacă acesta crește în timp sau devine canceros.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel