Sari la conținut

Noi abordări terapeutice pentru o afecţiune autoimună invalidantă. Proteina cu rol-cheie în apariţia lupusului

lupus
sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

O descoperire făcută de cercetători sud-coreeni deschide noi căi de abordare pentru viitoarele opțiuni de tratament în cazul lupusului și a nefritei lupice. 

Lupusul este o afecțiune autoimună caracterizată de celule B autoreactive și de dereglarea diferitelor celule imunitare, inclusiv a celulelor mieloide. Nefrita lupică (NL) se referă la inflamația renală cauzată de lupus, fiind una dintre cele mai frecvente manifestări asociate cu lupusul eritematos sistemic (LES).

Echipa sud-coreeană a efectuat o analiză meticuloasă asupra probelor de biopsie renală obținute de la pacienții cu NL pentru a investiga implicarea proteinei TonEBP în aceste afecțiuni. Descoperirile au scos la iveală niveluri ridicate de expresie ale TonEBP nu numai în celulele renale, ci și în celulele imune infiltrate, în comparație cu pacienții de control.

Expresia crescută s-a corelat cu citokinele inflamatorii implicate în reacțiile inflamatorii declanșate de infecțiile bacteriene sau virale, precum și cu severitatea proteinuriei – un indicator cheie care reflectă leziunile renale, potrivit 360medical.ro.

Pentru a aprofunda impactul TonEBP atât asupra dezvoltării lupusului și a leziunilor renale, cercetătorii au efectuat studii pe animale. Rezultatele au demonstrat că suprimarea specifică a TonEBP în celulele mieloide a oprit în mod eficient evoluția lupusului, atenuând în același timp leziunile renale.

În plus, modelele animale cu deficiență mieloidă de TonEBP au prezentat o eferocitoză ridicată (eliminare fagocitară), alături de o diferențiere redusă a celulelor helper Th1 (T helper 1) și Th17 (T helper 17) – ceea ce indică o afectare a semnalizării receptorilor Toll-like (TLR), care este esențială pentru funcția celulelor T.

În plus, studiul a arătat că diferiți TLR au stimulat macrofagele să inducă expresia TonEBP prin activarea promotorului – o cale de semnalizare intracelulară critică dependentă de TonEBP. Această constatare sugerează că TonEBP acționează ca un cofactor transcripțional pentru NF-κB și activează mTOR-IRF3/7 prin interacțiuni proteine-proteine.

„Acest studiu indică rolul esențial al TonEBP în dezvoltarea lupusului”, a declarat profesorul Hyug Moo Kwon de la Departamentului de Științe Biologice a UNIST. Noile descoperiri au fost realizate în colaborare cu cercetători de la Universitatea Yonsei din Seul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel