Sari la conținut

Noi drepturi pentru pacienții cu alergii. Analize și teste specifice, gratuite. Ce obligaţii vor avea spitalele?

soc anafilactic
Foto: arhiva Doctorul Zilei
drepturi noi pentru pacienţii cu alergii

Persoanele cu alergii din România au noi drepturi, după intrarea în vigoare a unei inițiative legislative de completare a legii nr. 4/2021.

Actul normativ obligă Ministerul Sănătății să înființeze un Registru național de evidență și urmărire a afecțiunilor alergice și imunologice, în care medicii specialiști vor introduce date cu ocazia efectuării consultului medical, punerii diagnosticului, obținerii rezultatelor analizelor sau testelor recomandate, emiterea unor prescripții ori recomandări medicale, “precum și ori de câte ori constată ulterior modificarea datelor inițiale”.

Legea nr. 4/2021 a introdus obligația, pentru spitale, școli și universități, de a asigura toate mesele în recipiente separate, servite individual, sau de a oferi posibilitatea pentru persoane care suferă de alergii de a aduce în respectivele instituții alimentele necesare hrănirii.

În cazul spitalelor, obligațiile sunt mai stricte, potrivit 360medical.ro. “Unitățile spitalicești (…) asigură pacienților diagnosticați cu boli și afecțiuni alergice și celor care sunt suspectați a fi diagnosticați cu boli sau afecțiuni alergice toate mesele la care au dreptul pe perioada spitalizării, precum și tratamentul medicamentos specific, care trebuie să nu conțină ingredientele interzis a fi consumate, potrivit fișei cu alimente alergene a fiecăruia”, prevede legea.

“Porțiile de mâncare sunt pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate și din alimente care nu conțin ingredientele interzise prin fișa de alergeni pentru fiecare pacient. Pentru realizarea în cele mai bune condiții a acestor acțiuni, unitățile spitalicești primesc instrucțiuni din partea direcției de sănătate publică și, la cerere, pot beneficia de informare și sprijin din partea asociațiilor și societăților cu expertiză în domeniu”, mai arată actul normativ.

Pentru a beneficia de aceste prevederi, persoanele cu alergii trebuie să aibă adeverință medicală emisă de medicul specialist care să dovedească afecțiunile alergice de care suferă. În forma inițială a Legii nr. 4/2021, adeverința trebuia emisă de medicul alergolog.

Noua lege menține obligația, prevăzută de Legea nr. 4/2021, ca spitalele de stat sau private și cabinetele individuale de medicină, inclusiv cabinetele de medicină dentară, să aibă în dotare cel puțin o doză de adrenalină pentru autoinjectare.

Decontarea analizelor și testelor specifice

Față de forma inițială a legii, noul act normativ permite și dotarea cu “un alt preparat de adrenalină injectabilă”. Spitalele sau cabinetele care nu se dotează cu doza de adrenalină pentru autoinjectare sau sunt găsite cu doze expirate vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 20.000 lei, potrivit actului normativ.

Noua lege asigură persoanelor diagnosticate cu alergii sau suspectate de a avea afecțiuni alergice decontarea analizelor și testelor specifice necesare diagnosticării.

Modalitatea de decontare urmează să fie stabilită prin normele metodologice de aplicare a legii, care trebuie elaborate de Ministerul Sănătății.

Un alt drept introdus de noua lege este decontarea a două doze de adrenalină pe an pentru fiecare pacient cu risc de șoc anafilactic. “Persoanele care prezintă risc de șoc anafilactic beneficiază, anual și în mod gratuit, de două doze de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul specialist”, se mai arată în actul normativ.

În forma inițială a Legii nr. 4/2021, doar persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic cu vârsta de sub 18 ani beneficiau, anual şi în mod gratuit, de o singură doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel