miercuri, iunie 23, 2021

Autoritățile oferă noi detalii despre certificatul digital COVID, document adoptat la nivel european pentru facilitarea călătoriilor în interiorul U.E. Acesta va conține informații despre vaccinarea anti-COVID,

anticorpii obținuți după infectarea naturală și, de asemenea, despre testele Covid-19.

Documentul va fi adoptat începând cu 1 iulie, la nivel european. Până în acest moment, 7 state din Uniunea Europeană au testat programul, care a avut un adevărat succes.

Noi informații despre certificatul digital COVID

„Se lucrează la acest subiect de mai bine de două luni de zile, împreună cu toate instituțiile implicate. Mai mult decât atât, colegii de la STS au avut un test pe care l-au făcut cu gateway-ul european săptămâna trecută. Lucrurile au mers foarte bine din punct de vedere tehnic,

suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment.
Însă aș vrea să vă prezint câteva elemente importante. În primul rând, acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă.

A venit sezonul estival, a venit vara, situația epidemiologică s-a îmbunătățit grație măsurilor adoptate de România și de alte state membre, grație vaccinării, la fel de importantă, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și, mai mult decât atât, s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității.

Pentru a avea o abordare uniformă

la nivel european, pentru că, în momentul de față, fiecare stat emite un tip de certificat de vaccinare. Spre exemplu, avem foarte multe laboratoare care emit diverse certificate de testare și pentru a avea o abordare unică la nivel european, s-a creat acest certificat digital european privind COVID.

Acest lucru ne va ajuta, va facilita călătoriile între state pentru a limita timpul pe care îl petrecem în punctele vamale, pe de o parte, dar pe altă parte, la fel de important, trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice și este esențială,

de fapt, autenticitatea celor prezentate. Acest lucru va fi garantat prin prezența acestui certificat digital european privitor la COVID. În mare, noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană.

Cel mai important element este cel dat de codul QR, unde… practic, de fapt, este elementul care va garanta veridicitatea acestui certificat.

Suntem în grafic cu toate acțiunile, așa cum spuneam. Acesta este planificat a fi lansat pe data de 1 iulie la nivel european.

Până în acest moment, putem să vă spunem câteva elemente care s-au finalizat și câteva elemente

de reper despre cum va funcționa eliberarea și obținerea acestui certificat, astfel că vom avea un website, o platformă, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm și, pe baza contului creat, vom putea deschide, vom primi pe e-mail un link de unde putem descărca acest certificat, certificat care se referă la trei situații: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinați; se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală, și acest lucru este certificat de prezența unei rezultat RT PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat, sau a treia posibilitate: absența infectării în acest moment dată de un rezultat RT PCR negativ.

Deci, aceste trei variante vor fi disponibile, aceste trei variante vor putea fi certificate și garantate prin prezentarea acestui certificat digital. În linii mari, lucrurile vor funcționa în acest fel. Așa cum spuneam, acesta va fi eliberat, îl vom putea descărca și îl vom putea prezenta la punctul de trecere vamală, fie în acest format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, pe smartphone, sub orice format, pentru că va fi acest cod QR care va fi scanat, sau va fi sub formă de PDF, sau a fi sub formă de poză, sau pe e-mail, oriunde îl putem avea acest cod QR”, explică Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit Rador.

Ultimele stiri

Parteneri