sâmbătă, septembrie 18, 2021

Recent, în Rusia, patru persoane au murit la scurt timp după ce s-au imunizat cu vaccinul Sputnik V. Acestea sunt asociate cu administrarea vaccinului anti-COVID și au intrat în atenția Agenției Europene

a Medicamentului. De asemenea, alte șase persoane s-au confruntat cu probleme de sănătate după administrarea vaccinului.

Conform dosarelor interne de la RosPotrebNadzor, un organism rus responsabil cu administrarea vaccinărilor, văzut de EUobserver, s-au înregistrat patru decese asociate cu administrarea vaccinului anti-COVID.

Vaccinul Sputnik V, asociat cu probleme de sănătate și 4 decese

Potrivit Antena 3, trei dintre cei decedați erau femei în vârstă de 51, 69 și 74 de ani. Al patrulea nu a fost identificat în documente. Decesele au fost legate de inimă, plămâni sau zahărul din sânge și ar fi putut

sau nu să fi fost cauzate de Sputnik V, se arată în dosar.

Ceilalți șase pacienți erau tineri, bărbați și femei, dintre care unul avea doar 25 de ani. Ei au suferit o serie de reacții adverse, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră.

 Denis Logunov, virolog senior la Institutul Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V, a confirmat autenticitatea unuia dintre dosarele de caz.

“Am solicitat informații despre acest caz și … am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals”, a declarat

el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia de 51 de ani, care a murit brusc după a doua doză de Sputnik V.

“Cazul a fost investigat. Nu s-a găsit nicio asociere cu vaccinarea”, a adăugat Logunov, care a fost co-autor al unei lucrări privind siguranța Sputnik V, în publicația britanică The Lancet.

Unul dintre cazurile non-fatale a fost acoperit de un ziar local rus, PLN Pskov.

Dar ziarul a emis aceeași avertizare ca și Logunov. “Acest sindrom teribil ‘o boală pe care a avut-o pacientul’ s-ar putea dezvolta din orice vaccin inofensiv”,

a spus PLN Pskov.

La rândul său, EMA, care examinează în prezent Sputnik V pentru aprobare la nivelul UE, a confirmat că a văzut și dosarele cazului RosPotrebNadzor.

“Putem confirma că toate rapoartele sunt tratate serios de către EMA și evaluate în mod direct”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a EMA, referindu-se la dosarele RosPotrebNadzor privind decesele și alte complicații.

 

Ultimele stiri