Sari la conținut

Primul scandal de proporții în care este implicat vaccinul rusesc Sputnik V

Sputnik Light

Rusia a cerut Slovaciei să returneze sute de mii de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, invocând încălcarea clauzelor contractuale, conform Reuters. 

Rusia acuză o agenție de presă slovacă pentru distruibuirea de știri false privind vaccinul rusesc Sputnik.

Joi, agenția de reglementare a medicamentelor, SUKL din Slovacia a declarat că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele examinate de oamenii de știință internaționali și de autoritatea de reglementare a Uniunii Europene.

Slovacia a importat 200.000 de doze de Sputnik V luna trecută, a doua țară a Uniunii Europene care a făcut acest lucru după Ungaria, în ciuda lipsei aprobării de reglementare a UE.

Deși a aprobat vaccinarea pentru utilizarea terapeutică a vaccinului ca medicament neînregistrat și a primit un transport inițial, acesta nu a început administrarea vaccinului, iar ministerul slovac al sănătății a solicitat, de asemenea, agenției sale pentru medicamente să efectueze o revizuire.

Citeste si:

vaccinul rusesc Sputnik

Agenția slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului. Agenția slovacă a mai precizat că dozele care au ajuns în Slovacia au, de asemenea, caracteristici diferite de cele folosite în studiile și evaluările publicate de jurnalul științific The Lancet.

Fondul suveran rus, care se ocupă de comercializarea vaccinului Sputnik a negat acuzațiile aduse de slovaci, pe care le-a catalogat drept „fake news”. De asemenea, autoritățile ruse spun că partea slovacă nu a testat serul într-un laborator autorizat și că a încălcat contractul încheiat și că a făcut un „act de sabotaj”.

Comunicatul oficial al reprezentanților vaccinului rusesc Sputnik V

„Fondul suveran rus a trimis o scrisoare în data de 6 aprilie 2021 prin care cere returnarea dozelor de vaccin, ca urmare a multiplelor încălcări ale contractului. Ele vor fi folosite în alte țări. Toate dozele Sputnik V sunt de aceeași calitate și trec prin același control al calității riguros la Institutul Gamaleia”, se arată într-un comunicat pe pagina de Twitter a vaccinului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.