Sari la conținut

Noi reguli pentru funcționarea farmaciilor. Se impune distanța minimă între locații și solicitarea unui nou aviz de funcționare

Medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro
Bolnavii din Buzău își găsesc greu medicamentele necesare

Un proiect de lege depus în Parlament de doi parlamentari propune modificarea Legii farmaciei, prin impunerea unei distanțe minime între două puncte farmaceutice și a unui nou aviz obligatoriu pentru deschiderea unei farmacii. Proiectul este motivat oficial de necesitatea de a asigura servicii farmaceutice în toate regiunile.

Astfel, proiectul introduce două modificări principale Legii Farmaciei nr. 266/2008. Prima se referă la introducerea unui aviz de funcționare obligatoriu acordat de Colegiul Farmaciștilor din România, prin colegiile teritoriale, în plus față de obligațiile actuale.

În prezent, pentru înființarea unei farmacii este necesară o autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii, nefiind necesar un aviz de la Colegiul Farmaciștilor.

O a doua modificare se referă la impunerea unei distanțe minime de amplasare între două farmacii, de 500 de metri, prevedere neexistentă în legislația actuală.

Modificările propuse în Legea farmaciilor

Art. 8 Farmacia comunitară funcționează pe baza autorizației de funcționare emise de ministerul Sănătății și a avizului de funcționare acordat de Colegiul farmaciștilor din România prin colegiile farmaciștilor teritoriale județene sau al municipiului București

Art 10 , alin 11. Inspecțiile în vederea emiterii autorizațiilor de funcționare, mutarea punctului de lucru cu destinație de unitate farmaceutică, înființarea oficinelor comunitare rurale/sezoniere, precum și cele de reorganizare a spațiului unităților farmaceutice se efectuează de către personalul de specialitate împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică (de regulă, farmacist) și din cadrul colegiului farmaciștilor

Art. 12, alin. 1. Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban și rural se face în funcție de numărul de locuitori, atestat prin document emis de autoritatea administrației publice locale, potrivit datelor INS. (în acest moment se iau în considerare datele emise de autoritățile locale).

Medicamente mai scumpe
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce au fost propuse modificările

Inițiatorii proiectului de lege susțin că sintagma de tipul ”maximum o farmacie la un anumit număr de locuitori” are rolul de împiedica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial.

Potrivit sursei citate, situațiile de monopol a pieței comerțului sanitar afectează atât interesele producătorilor, cât și pe cele ale pacienților și farmaciștilor.

Aceștia dau exemple din Austria (o farmacie la 5.500 de locuitori), Slovenia (o farmacie la 6000 de locuitori).

Se mai referă la distanța minimă între farmacii în Belgia (între 1 și 5 km) sau Croația (200 de metri în orașele mari, 500 m în orașele mici).

”Pentru a asigura accesul universal la medicamente și expertiză farmaceutică, țările din Uniunea Europeană folosesc diverse strategii. Toate au în vedere sănătatea pacientului și menținerea pe cât posibil a statutului de farmacist aflat în sarcina pacientului și nu transformarea pacientului într-un veritabil client”, se mai arată în expunerea de motive.

Opinia avocaților

Potrivit avocatului Bogdan Blaj, „varianta legislativă este binevenită în contextul actual‟. Acesta susține că, în prezent, concentrarea farmaciilor este cu preponderență în mediul urban. Dar numărul acestora scade „în zonele care se îndepărtează de punctele centrale ale orașelor‟, susține Blaj potrivit Infofinanciar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel