miercuri, martie 22, 2023

Autoritatea Naţională pentru Protecția Consumatorului a aplicat anul trecut amenzi în valoare totală de peste 40 de milioane de euro, însă nu a reușit să încaseze până acum decât a cincea parte din această sumă. Cea mai mare sancțiune, de 2 milioane de euro, a fost dată unei companii aviatice pentru dublu standard, a anunțat președintele ANPC, Horia Constantinescu. Pe de altă parte, el a atras atenția asupra unor noi reguli privind afișarea ingredientelor folosite de restaurante la prepararea mâncărurilor, care ar urma să intre în vigoare de la mijlocul lunii martie

Te-ar mai interesa: Formula de calcul care ne ajută să aflăm dacă sunt...

Din 15 martie, restaurantele vor trebui să adauge în meniuri toate ingredientele folosite în preparate, cantitatea lor și valorile nutriționale, potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

Inițial, aceste noi reguli trebuiau aplicate din decembrie 2022, însă, conform președintelui ANPC, citat de Agerpres, în urma mai multor rugăminți din partea asociațiilor patronale și federațiilor s-a stabilit intrarea în vigoare a ordinului pe data de 15 martie, considerată Ziua Consumatorului la nivel mondial.

Acum, alături de numele produsului restaurantele, fast-foodurile și cantinele vor trebui să menționeze în meniuri, în paranteză, și numărul de E-uri, a declarat Horia Constantinescu, joi, într-o conferință de presă, precizând că ANPC urmează să dea recomandări de implementare a Ordinului.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Încă un risc în plus pentru copiii care nu...

„Ordinul numărul 201 din 19 aprilie 2022 a fost deja publicat în Monitorul Oficial și stabilește „modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă”.

Practic, potrivit unui anunț al ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie:

Te-ar mai interesa: Care este legătura dintre inimă și plămâni? Medic ...

  • să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncărea furnizată;
  • să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
  • declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Horia Constantinescu: „Trebuie să luăm în calcul că mulți operatori economici servesc produse similare ca aspect și ca gust produselor cu care suntem familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de grăsime de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza, ca aspect și ca textură, cu brânza feta, în condițiile în care și acestea sunt făcute cu puțin zer și foarte multă grăsime de palmier”.

Te-ar mai interesa: Cum combatem depresia prin alimentație? Lista alim...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private