Sari la conținut

Noi servicii medicale în farmacii? Ministrul Sănătății, anunțul zilei despre imunizarea antigripală și măsurarea glicemiei

farmacie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum i-a mers celui mai mare grup de farmacii

Noi servicii medicale în farmacii? Ministrul Sănătății, anunțul zilei despre imunizarea antigripală și măsurarea glicemiei.

În cadrul dezbaterii „Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții”, organizată de DC News, Alexandru Rafila a afirmat că își dorește ca farmaciile să fie locurile în care să se poată organiza mai multe servicii, pe lângă cele din prezent.

Ministrul Sănătății vrea adăugarea de noi servicii medicale în farmacii

„Cred că farmacia în general este un loc în care putem desfăşura multe activităţi favorabile sănătăţii publice, de la informare-educare, implicarea şi în vaccinare. Există modele cel puţin în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală în alte ţări şi putem face un astfel de model şi în România.

(…) Noi discutăm foarte mult despre serviciile preventive care ar trebui să stea la baza politicilor de sănătate în România, care să facă sustenabil sistemul de sănătate, pe de o parte, să reducă numărul de ani viaţă cu boală şi să ofere bunăstare populaţiei din România, exact aşa cum îşi propune şi Organizaţia Naţiunilor Unite în cadrul obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.

(…) Poate că şi măsurarea glicemiei, de exemplu, ar putea să fie practicată în unele farmacii şi sunt lucruri extrem de simple care se pot face nu cu multe investiţii”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila a amintit de testarea COVID-19 în unele farmacii

„Am avut o testare în farmacii pentru infecţia cu noul coronavirus. Este bine că a început un astfel de program, chiar dacă nu a fost foarte extins. Este bine să începi de undeva. Mă gândesc că farmacia ar fi un foarte bun loc, pentru că este frecventat cu regularitate de foarte multe persoane, ca să primească informaţii de exemplu despre programele de screening. Nu înseamnă doar informaţii generale, chiar informaţii oarecum particularizate”, a spus ministrul Sănătăţii la dezbaterea „Prevenţia şi descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluţii pentru creşterea rezilienţei în sistemul sanitar”.

Alexandru Rafila şi-a manifestat speranţa într-o colaborare cu reprezentanţii farmaciştilor din România.

„Sper să am oportunitatea unei întâlniri cu preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România şi să găsim împreună cea mai bună cale de colaborare cu acest corp profesional care să fructifice, dacă vreţi, expunerea publică, pentru că dânşii au expunere publică prin activitatea pe care o desfăşoară şi să vedem dacă putem să integrăm mai bine farmaciile şi corpul profesional care deserveşte aceste farmacii în programele de prevenţie din România”, a arătat ministrul.

Care sunt țările în care vaccinarea se face în farmacie

La rândul său, Cristina Pricop, Head of Public Affairs, Sanofi, a vorbit în cadrul aceleiași dezbateri despre posibilitatea ca şi populaţia din România, după exemplul SUA şi al multor alte state din UE, să se poată vaccina şi în farmacii, nu doar în cabinetele medicale. Procedura medicală ar urma să fie făcută de un farmacist care a urmat, în prealabil, un curs.

„Vaccinarea în farmacii nu este o practică nouă, state precum SUA, Canada, Australia, Polonia, Irlanda, Portugalia, Franţa, Danemarca, Elveţia, Norvegia permit farmaciştilor să presteze vaccinarea în farmacie, în urma unui curs de formare.

Să nu uităm că SUA au legiferat pentru prima oară vaccinarea în farmacie în anii ’80. Din acel moment, mai exact din 2009, toate statele americane au permis acest serviciu în incinta farmaciilor. Au fost înţelese beneficiile unui astfel de serviciu la nivelul comunităţii.

73% din farmaciile de la nivelul Statelor Unite ale Americii vaccinează în acest moment cu vaccinuri gripale, pneumococice, HPV, Zoster, vaccinuri de travel (pentru cei care vor să călătorească în ţări exotice)… ca să vă dau câteva exemple. Relaţia dintre farmacişti şi medicul curant este foarte strânsă în oricare dintre statele menţionate. Vaccinarea se face în deplină siguranţă.

Să nu uităm că vaccinurile ajung, de multe ori, mai repede într-o farmacie decât în cabinetul medicului de familie. Acest lucru ar permite, dacă se deschide în România această posibilitate către farmacii de a administra vaccinuri în oficine, o creştere a ratelor de vaccinare în rândul populaţiei.

Vaccinarea în farmacie trebuie să fie complementară la ce găsim în acest moment în România. Trebuie să reprezinte doar o cale suplimentară de accesibilitate la vaccinuri şi vaccinare”, a declarat Cristina Pricop, Head of Public Affairs, Sanofi, potrivit DCNews.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel