Sari la conținut

Noi sporuri luate în considerare la recalcularea pensiilor, de la 1 septembrie! Care sunt documentele necesare

recalculare pensie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
cat primești la pensie dacă ai cotizat 20 de ani

Persoanele care se vor pensiona începând cu data de 1 septembrie 2024 vor putea beneficia de noi venituri luate în calcul la stabilirea cuantumului sumei lunare pe care o vor primi pentru contribuţiile avute pe parcursul activitaţii în muncă. 

Elementul de noutate care va fi luat în calcul

Daniel Baciu, şeful Casei Naționale de Pensii a explicat că noutatea în noua lege a pensiilor care va fi în folosul beneficiarilor va consta în veniturile brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, cu referire la al 13-lea salariu, „la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”.

Documentele necesare

Şeful CNPP a explicat la Antena 3 că Ţsporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea.

Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”.

se schimba legea pensiilor
Sursă foto: Gazeta de Caras Severin

Conform noii legi, formula de calcul a pensiilor este următoarea: valoarea punctului de referință (VPR) se înmulțește cu numărul de puncte acumulate și rezultă  cuantumul pensiei.

La majorarea pensiei se are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel