duminică, august 14, 2022

Astăzi, întreaga țară va fi acoperită de un nor toxic, provocat de erupția vulcanului din Insulele Canare. Inițial, norul va intra din partea de Vest a țării și va cuprinde în următoarele ore toată România. Vulcanul erupe deja de mai bine de o săptămână.

Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași, a vorbit, duminică, la Antena 3, despre ce conține acest nor toxic. Acesta, se pare, poate afecta compoziția chimică a atmosferei.

Te-ar mai interesa: 4 motive care te împing la DIVORȚ: Nivelul scăzut ...

De asemenea, acesta va fi prezent între 26-28 septembrie.

Nor toxic peste toată România

„Este un fenomen violent, cumva previzibil, pentru că au fost o serie de cutremure înainte și populația a fost avertizată. Norul de compuși chimici, fie cenușă vulcanică, fie dioxid de sulf, poate și clor, brom, deci compuși ce pot afectat compoziția chimică a atmosferei la altitudine, ce pot influența și cantitatea de ozon, până la urmă. Acest nor a intrat în țară sau intră prin partea de vest și până mâine acoperă aproape toată țara.

Astfel de evenimente ar trebui tot mai mult implemetate în modelele de climă pentru că o parte din compuși se pot degrada în timp mai repede, dar o parte rămân în atmosferă și pot conduce la modificări importante în proprietățile fizico-chimice ale unor pături atmosferice. De aceea e important de monitorizat. Din păcate, nu toți compușii dintr-un astfel de nor pot fi monitorizați atât de simplu”, a explicat prof. Silviu Gurlui.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre relația dintre Alain Delon și Ramo...

Se va deplasa peste România în intervalul 26-28 septembrie

Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu detalii privind intervalul de timp în care norul toxic va fi prezent peste România.

„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus, și așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Te-ar mai interesa: Rugăciune specială către Sfânta Maria. Ce se întâm...

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie”,  a spus la rândul său directorul ANM Elena Mateescu.

Te-ar mai interesa: Diabet: acestea sunt câteva simptome tăcute ale bo...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private