Sari la conținut

Nota de plată din timpul pandemiei: România, dată în judecată de Pfizer

Proces cu Pfizer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proces cu Pfizer

Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile comandate în timpul pandemiei. Plângerea a fost depusă la un tribunal din Bruxelles și se referă la contractul nerespectat de guvernul român, prin care țara noastră a solicitat peste 90 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Potrivit informațiilor publicate de Antena 3 CNN, Pfizer solicită despăgubiri de 1,2 miliarde de euro de la România. Compania susține că statul român a refuzat să preia cantitățile de vaccin comandate, în ciuda faptului că acestea erau deja produse și plătite.

În 2020, România a semnat un contract cu Pfizer pentru livrarea a 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. La acel moment, pandemia era în plină desfășurare, iar autoritățile române au estimat că vor avea nevoie de o cantitate mare de vaccinuri pentru a imuniza populația.

Cu toate acestea, în 2021, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, iar autoritățile române au decis să reducă numărul de doze de vaccin comandate. În cele din urmă, România a acceptat doar 30 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer.

Pfizer susține că România a încălcat contractul prin faptul că a refuzat să preia cantitățile de vaccin comandate. Compania afirmă că a fost nevoită să găsească alți clienți pentru aceste doze, iar acest lucru i-a cauzat pierderi financiare.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Reprezentanții Ministerului Sănătății din România au declarat că nu au primit încă o notificare oficială cu privire la plângerea depusă de Pfizer. Ministerul susține că a respectat toate prevederile contractului cu Pfizer și că va contesta plângerea în instanță.

Acest caz ar putea avea implicații importante pentru România. Dacă Pfizer va câștiga procesul, statul român ar putea fi obligat să plătească despăgubiri de peste 1 miliard de euro.

Ministrul Sănătății: „Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna”

„Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna care a fost livrat în contrapartidă cu un avans plătit în 2021 de conducerea ministerului de atunci”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Cine este de vină pentru achiziția supraestimată de vaccinuri?

„Una este responsabilitate, alta este vină. Nu este treaba mea să stabilesc vina dar vă spun că responsabilitatea în mod clar atunci şi fac apel la ţinerea dumneavoastră de minte, în anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare, cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul.

Aceiaşi oameni lua toate deciziile. Îl aveţi aici pe prima pagină pe domnul preşedinte”, a declarat fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Totuşi în 2021 anul la care se referă Vlad Voiculescu, Ministerul Sănătăţii, conform fişelor de plăţi interne, achita aproape un miliard de lei pentru 12,6 milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Tot 2021 este şi anul de la care DNA stabileşte că au fost achiziţionate vaccinuri în plus, respectiv un total de 52 de milioane de doze.

„Mi-am îndeplinit atribuțiile de prim ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare şi bineînţeles, am încredere în justiţie”, a declarat Florin Cîțu, fostul premier al României Cîțu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel