Sari la conținut

Spitalele sunt pline și Ministerul Sănătății spune că nu se confruntă acum cu o epidemie de gripă

Probleme hormonale
Sursă foto: Media Flux
primele simptome ale problemelor hormonale

Spitalele sunt pline și Ministerul Sănătății spune că nu se confruntă acum cu o epidemie de gripă.  Ce trebuie totuşi să facă românii care se îmbolnăvesc de gripă sau viroze respiratorii în această perioadă?

Nu este epidemie de gripă în România, spune clar Ministerul Sănătăţii.

Anunţul ferm privind o eventuală epidemie de gripă a venit vineri, 5 ianuarie, din partea Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii instituţiei transmit că în ţara noastră nu există o epidemie de gripă în acest moment.

Pe ce date se bazează informarea Ministerului Sănătății? Faţă de perioada similară din 2023, numărul de cazuri de gripă şi viroze respiratorii este chiar mai redus cu un sfert, menționeză Ministerul Sănătăţii.

„Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut”, transmit oficialii de la Sănătate pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Cum se tratează cazurile de gripă sau viroze respiratorii

Ministerul Sănătăţii vine şi cu o serie de sfaturi şi avertismente pentru cei care se confruntă cu cazuri de gripă sau viroză respiratorie în aceste zile.

În primul rând, nu trebuie luate antibiotice. Ministerul Sănătăţii subliniază clar asupra acestei probleme foarte des întâlnite în România, în diferite situaţii, nu doar când e vorba de gripă sau viroze.

„Reamintim: Virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice. Optați pentru tratament simptomatic și asigurați-vă că pacienții sunt bine hidratați”, se arată în comunicatul instiuției.

Când trebuie să vă prezentaţi la spital, la camera de gardă sau UPU? Ce trebuie să ştie părinţii în aceste zile?

Ministerul Sănătății recomandă prezentarea bolnavului cu viroză sau gripă la Camera de Gardă sau la Unitățile de Primiri Urgențe, doar dacă temperatura depășește 39° și există comorbidități.

În cazurile ușoare sau medii, trebuie să luăm legătura cu medicul de familie pentru recomandări și să ne izolăm acasă.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să nu trimită copiii în colectivități dacă prezintă simptome de viroză, cum ar fi: tuse, dureri în gât sau febră, pentru a preveni răspândirea virusului.

Medicii spun că virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotice, iar bolnavii trebuie să opteze pentru tratament simptomatic și să fie bine hidratați. Pentru creșterea imunității se recomandă o alimentație bogată în vitamine.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel