Categories: Ştiri sănătate

Noua pandemie care amenință Europa. Avertismentul specialiștilor: „Rezultatul este o bombă cu ceas”

Sistemele de sănătate din întreaga lume sufocate de pandemia de coronavirus, se confruntă acum cu o serie de diagnostice ratate, tratamente întârziate și o rată de mortalitate mai mare, conform Politico.eu.

Într-o lume fără COVID-19, un milion de europeni ar fi primit un diagnostic de cancer de la începutul pandemiei – în schimb, întreruperea asistenței medicale înseamnă că au ratat un diagnostic care le-ar putea salva viața.

Aceasta este estimarea Organizației Europene a Cancerului (ECO), o federație a ONG-urilor medicale, după ce a analizat datele privind diagnosticele de cancer din Europa în ultimul an, precum și diferențele dintre ratele de cancer din acest an și anii anteriori.

Vinovatul? Pandemia de coronavirus! Pandemia a forțat sistemele de sănătate să se prăbușească în timp ce testele de cancer se opresc și i-au ținut pe toți pacienții, cu excepția celor mai bolnavi, departe de spitale.

Rezultatul este o bombă cu ceas care, probabil, va duce la o creștere a numărului de decese cauzate de cancer în următorii doi ani, deoarece pacienții care au fost trecuți cu vederea la apogeul pandemiei sunt diagnosticați cu stadii mai avansate de cancer.

În Italia, Asociația Națională de Medicină Oncologică a estimat că screening-ul  de detectare a concerului a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei. În același timp, Liga Națională împotriva Cancerului din Franța estimează că există aproximativ 30.000 de cazuri de cancer care au rămas nedetectate, din cauza pandemiei de COVID-19.

Un studiu publicat în noiembrie anul trecut estima că în Marea Britanie pandemia va provoca, direct sau indirect, între aproximativ 7.000 și 36.000 de decese cauzate de cancer într-un an.

Cercetările publicate de revista științifică The Lancet au examinat datele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie pentru a observa cât de mare este rata mortalității, în funcție de tipul de cancer. Prin urmare, s-a văzut o creștere între 7,9% și 9,6% a numărului de decese cauzate de cancerul la sân și o creștere între 15,3% și 16,6% a deceselor cauzate de cancerul colorectal, la cinci ani după diagnostic.

ECO, care a lansat o campanie pentru a atrage atenția asupra problemei în luna mai, estimează că 100 de milioane de screening-uri pentru cancer nu au fost efectuate în Europa din cauza pandemiei și că medicii vor avea nevoie de aproximativ 12 luni pentru a elimina restanța.

Între timp, întârzierile în tratament au afectat jumătate din toți pacienții cu cancer în timpul pandemiei și se preconizează că întreruperile vor afecta în continuare unul din cinci pacienți cu cancer din Europa.

Experții spun că prețul pandemiei va fi plătit în următorii ani.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia