Sari la conținut

Un vaccin anti-COVID are un posibil „rol” în dezvoltarea cazurilor de miocardită la tineri. Care este acesta?

2 din 10 pacienţi români

Miocardita este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea mușchiului inimii. Potrivit experților, un anumit vaccin anti-COVID poate fi asociat cu dezvoltarea cazurilor de miocardită la tineri, fiind un efect advers rar.

Vaccinul împotriva Covid-19 de la Pfizer și BioNTech (Comirnaty) are un „posibil rol” în apariția unor cazuri rare de inflamație cardiacă la adulții tineri, a declarat vineri Agenția pentru Medicamente (ANSM), scrie Le Figaro, citat de Rador.

După aparișia unui nou caz de miocardită în Franța, comitetul de monitorizare ANSM „reţine ipoteza unui posibil rol al vaccinului Comirnaty în apariția miocarditei”, indică punctul său săptămânal de monitorizare a efectelor adverse ale vaccinurilor anti-Covid. Săptămâna trecută, același comitet a indicat „necesitatea continuării monitorizării semnalului potențial”.

Citeste si:

Vaccinul Pfizer, asociat cu dezvoltarea cazurilor de miocardită la tineri

ANSM a clasificat la sfârșitul lunii aprilie acest efect nedorit drept „semnal potențial” al farmacovigilenței vaccinului Pfizer / BioNTech după raportarea unui caz similar în Israel. Din cele 29 de cazuri raportate de la începutul monitorizării în Franța, 14 au fost reținute „având în vedere nivelul de exhaustivitate a datelor clinice colectate”, iar pentru nouă dintre acestea, expertiza clinică și farmacologică a conchis o imputabilitate probabilă a vaccinului, detaliază ANSM. Majoritatea cazurilor sunt bărbați (9 din 14), vârsta mediană este 28 de ani, marea majoritate (93%) „recuperată sau în curs de recuperare”.

În total, de la începutul vaccinării cu Pfizer / BioNTech, au fost analizate 25.983 de cazuri de efecte adverse, în mare parte efecte „așteptate și nu grave”, cum ar fi durerea la locul injecției sau durerile de cap, din peste 32,9 milioane de injecții efectuate începând din 10 iunie. ANSM a repertoriat deja în februarie un „semnal confirmat” referitor la vaccinul Comirnaty: cazuri de creștere a tensiunii arteriale, imediat după vaccinare sau într-un mod diferit, de scurtă durată și cu evoluție favorabilă.

Alte efecte secundare sunt „semnale potențiale” sau „sunt sub supraveghere”, în special apariția aritmiilor cardiace, a zonelor și sindroamelor de activare a macrofagelor, o boală rară asociată cu stimularea necorespunzătoare a acestor celule sanguine. Pentru vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria), rezervat persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, au fost raportate 2 cazuri suplimentare de tromboză atipică în perioada 4-10 iunie, prezentând un profil similar cu cel al cazurilor anterioare (vârsta mediană de 61 de ani, atât la femei, cât şi la bărbați) și niciun deces.

Acest lucru aduce totalul acestor tromboze atipice în Franța la 52, din care 13 decese. Au fost analizate 18.723 de cazuri de efecte adverse pentru acest vaccin, în principal sindroame asemănătoare gripei, din aproximativ 5,7 milioane de doze injectate în Franța pe 10 iunie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.