Categories: Ştiri sănătate

De frica infectării cu covid-19, un bărbat din Neamț a luat zilnic paracetamol și algocalmin. Care este starea lui de sănătate în acest moment?

De frica infectării cu covid-19, un bărbat în vârstă de 55 ani de ani din Piatra Neamț, și-a administrat zilnic, timp de un an, paracetamol și algocalmin. Deși a fost cuprins de această frică, pacientul nu s-a vaccinat.

În acest moment, pacientul este internat cu insuficiență renală. Medicul nefrolog Ionuț Nistor spune că insuficiența renală este un efect advers posibil la tratamentele cu antialgice și antiinflamatorii.

Vă reamintim că în luna februarie, un alt bărbat din Botoșani, s-a stins din viață după ce și-a administrat o supradoză de paracetamol pentru a se vindeca de coronavirus.

„Este vorba de un bărbat de 55 de ani care a fost internat în secția de nefrologie a spitalului Parhon și la care am descoperit o insuficientă renală acută gravă apărută după ce a consumat aproape un an de zile paracetamol și algocalmin. Neobișnuit este motivul (…) de a preveni infecția cu COVID”, a spus medicul nefrolog Ionuț Nistor, pentru Aleph News.

Mai mult, medicul a dezvăluit că, atunci când i s-a făcut rău, bărbatul a luat și mai multe medicamente.

„În momentul în care se simțea rău, în loc să oprească aceste medicamente, a luat și mai multe medicamente. Dacă inițial a început cu un singur comprimat, după a crescut doză până s-a agravat. Inițial a fost direcționat la spitalul din Piatra Neamț, ulterior fiind transferat la noi în spital. Din păcate acest comportament, această automedicație a dus la insuficientă renală gravă, acută și sunt puține șanse că să poată recupera complet funcția renală. Sperăm că va reuși să se recupereze funcția rinichilor dar există șanse și că pe termen scurt să fie nevoie de dializă. O să urmărim cazul în secția de nefrologie și după întreruperea acestor medicamente sperăm ca evoluția să fie favorabilă”, a mai explicat dr. Ionuț Nistor.

Care sunt efectele adverse ale automedicației?

Medicul a explicat că efectele adverse ale automedicației pot fi de la insuficiență renală până la inhibiția măduvei și producției de leucocite, acestea din urmă fiind tocmai cele care pot apăra corpul în cazul unei infecții.

„Aceste medicamente nu apără ci pot inhiba apărarea. Este bine ca orice medicament pe care îl luăm să discutăm, și dacă vorbim de un medicament pe care îl luăm o perioada lungă, să discutăm acest lucru cu medicul curant, cu medicul de familie, pentru că pot apărea efecte adverse severe atunci când dorim să facem bine și să prevenim sau luăm acel medicament în scop preventiv. Și prevenția și administrarea oricărui medicament pot duce la efecte grave și severe”, a mai spus dr. Ionuț Nistor.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

5 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

5 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

6 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

6 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

7 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic