joi, martie 30, 2023

Noua tulpină de coronavirus, B.1.1.7 a fost confirmată în România. Pacienta e o femeie de 27 de ani și se află n stare clinică „foarte bună”, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie, conform metodologiei în vigoare.

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvenţiate în perioada 5 – 8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balş” se încadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania naţională de vaccinare, măsurile de protecţie rămân la fel de importante: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor, distanţarea socială şi igiena mâinilor”, transmite Ministerul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

Medicul Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, spune că acest lucru ar trebui să crească nivelul de alertă epidemiologică la noi în țară și ar trebui schimbat modul de testare. Noua tulpină se transmite cu 70% mai repede, potrivit datelor de până acum.

Noua tulpină de coronavirus

”Unele tipuri de teste PCR pot ridica suspiciunea prezenței tulpinii B.1.1.7 (mai precis, una dintre modificari – deleția 69/70).
Implicit, pe termen scurt, ca prim palier de supraveghere epidemiologică, este nevoie ca numărul testelor PCR efectuate zilnic să crească și să fie folosite kit-uri potrivite.  Apoi, trebuie introdus pe scara extinsă un nou palier diagnostic. Testele PCR care indică suspiciunea trebuie să fie urmate de testarea prin secvețiere Sanger sau, mai potrivit, secvențiere de nouă generație (NGS) pentru a confirma/infirma prezența tulpinii B.1.1.7,” a precizat dr. Geantă într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai interesa: LISTA fructelor cu un conţinut mare de fructoză. M...

Medicul a mai adăugat că, pe termen mediuar trebui implementat un sistem de testare care să descopere atât noua tulpină cât și altele care ar putea apărea.

”Generarea, colectarea și analiza acestui tip de date ne vor ajuta să creștem rezoluția imaginii pandemiei în România și să putem lua decizii bazate pe date – de exemplu, de închidere/deschidere a școlilor sau de instituire a lockdown-ului (pe modelul din Israel, Marea Britanie sau Irlanda),” a completat medicul.

Te-ar mai interesa: Tratamentele pentru obezitate, introduse de OMS pe...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private