Sari la conținut

Noul contract-cadru ce va intra în vigoare la 1 iulie va include pachete de servicii pentru persoanele neasigurate. Rafila: Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut

Medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Aspecte controversate ale Jurământului lui Hipocrate

Contractul-cadru, care urmează să intre în vigoare după 1 iulie, menține valoarea actuală a punctului de servicii medicale. În special, acesta introduce pachete de servicii destinate depistării afecțiunilor grave (cum ar fi cancerul, hepatita și HIV/SIDA la femeile însărcinate) pentru persoanele neasigurate, după cum a anunțat Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (…)

Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…)

Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(…)

Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Alexandru Rafila: pentru pacienţi neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată

Susa foto: arhiva Doctorul zilei

Serviciile de medicină de familie acordate pacienţilor neasiguraţi au crescut de peste zece ori, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu prilejul unei conferinţe care a avut loc la Institutul Clinic Fundeni, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului, pentru pacienţii neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

„În ceea ce priveşte pacienţii neasiguraţi, în mod evident, nu ştiu dacă presiunea va fi pe spitale, dar pentru pacienţi neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, pentru că pacienţii neasiguraţi, fie că beneficiază de servicii minimale la medicul de familie, pentru că acolo este, de fapt, grosul, şi se vede că au crescut… este de anul trecut implementat. Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii. Deci, o creştere mai mult de zece ori a numărului de beneficiari”, a spus ministrul.

Educaţia pentru sănătate rămâne un deziderat esenţial

Preşedintele CNAS şi-a exprimat speranţa ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Ea a precizat că mulţi adolescenţi se confruntă cu adicţia, una dintre patologiile noi.

„Educaţia pentru sănătate rămâne un deziderat esenţial pentru fiecare dintre noi (…) Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi să se adreseze medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a adăugat Herdea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel