miercuri, august 10, 2022

Ministerul Sănătății a emis un nou ordin conform căruia activitățile organizațiilor nonguvernamentale (ONG-uri) vor fi facilitate în domeniul sănătății mintale și al protecției drepturilor omului. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul care are ca scop facilitarea activității ONG-urilor în cele două domenii.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții c...

Noul ordin emis de Ministerul Sănătății

„Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi, 27 mai a.c., un ordin prin care sunt modificate o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul sănătății mintale sau al protecției drepturilor omului, în vederea facilitării accesului acestora în unitățile de psihiatrie sau în centrele de recuperare și reabilitare.

Astfel, pentru obținerea autorizației de vizitare a unităților de psihiatrie sau centrelor de recuperare și reabilitare, organizația neguvernamentală trebuie să aibă în statut printre obiective domeniul sănătății mintale sau al drepturilor omului, să dovedească faptul că a desfășurat activități în aceste domenii, iar pentru reprezentanții organizației este solicitată experiența în aceste domenii în locul vechimii ca angajat al organizației. Totodată, aceștia trebuie să facă dovada absolvirii unei instituții de învățământ superior, adăugându-se, pe lângă domeniile existente, și domeniile socio-uman, pedagogie și psihopedagogie.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP: Taurii sunt norocoșii zodiacului, leii s...

De asemenea, pentru a crea un cadru organizat al vizitelor, acestea vor fi efectuate de unul până la cinci reprezentanți ai organizației neguvernamentale, iar autorizația se va emite nominal pentru reprezentanții fiecărei organizații și va permite acces liber în toate unitățile de psihiatrie și în centrele de recuperare și reabilitare timp de un an.

Pentru a preveni abuzurile sau accesul unor persoane fără experiență în cadrul unităților de psihiatrie, s-a introdus și obligativitatea ca președintele sau directorul organizației neguvernamentale să declare pe propria răspundere că persoanele pentru care se solicită accesul în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală au fost instruite privind scopul vizitei și că vor manifesta o conduită profesională care respectă și promovează valorile și drepturile persoanelor vulnerabile în beneficiul cărora se efectuează monitorizările.

Te-ar mai interesa: Ai celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple...

Scopul vizitelor de monitorizare este de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului în instituțiile în care se află internate persoane cu probleme de sănătate mintală și/sau cu dizabilități mintale și psihice, de a informa autoritățile responsabile asupra constatărilor efectuate și, după caz, de a oferi informare și sprijin personalului și pacienților în vederea apărării și promovării drepturilor omului.

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bucov. Psihiatrul Gabriel Diaconu: ...

Ordinul ministrului Sănătății urmează să fie publicat în Monitorul Oficial”, comunică Ministerul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private