Sari la conținut

Sindromul de anxietate Covid-19, o problemă majoră de sănătate mintală. Primele semne că te afectează

depresie si anxietate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnale grave pe care nu ar trebui să le ignori.

Sindromul de anxietate Covid-19. Pe măsură ce restricțiile se relaxează, în diferite locații, unora li se pare extrem de dificil să se readapteze la viața „normală”. În ciuda vaccinării și a scăderii prevalenței bolii, unele persoane experimentează ceea ce oamenii de știință numesc sindromul de anxietate COVID-19.

Simptomele acestui sindrom imită simptomele altor tulburări de sănătate mintală, inclusiv anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

Ce este sindromul de anxietate COVID-19?

Profesorii Ana Nikčević de la Universitatea Kingston din Londra și Marcantonio Spada de la Universitatea London South Bank au dezvoltat conceptul de sindrom de anxietate COVID-19.

Într-o lucrare care apare în Psychiatry Research, în octombrie 2020, profesorii Nikčević și Spada prezintă caracteristicile sindromului de anxietate COVID-19.  Acest sindrom se manifestă ca fiind incapacitatea de a părăsi casa din cauza temerilor legate de COVID-19, verificarea frecventă a simptomelor în ciuda faptului că nu se află într-un scenariu cu risc ridicat și evitarea situațiilor sociale sau a altor persoane.

Cercetătorii notează că persoanele cu acest sindrom tind să experimenteze stres post-traumatic crescut, stres general, anxietate, anxietate legată de sănătate și gânduri sucidiare.

Posibile cauze

Cercetătorii sugerează că, la unii oameni, izolarea, teama de a contracta SARS-CoV-2 și incertitudinea în timpul pandemiei ar fi putut duce la apariția simptomelor care alcătuiesc acest nou sindrom.

Ei speculează, de asemenea, că persoanele cu nevrotism ridicat pot avea riscuri mai mari de a dezvolta sindromul. În plus, persoanele cu tendințe de tulburarea obsesiv-compulsivă pot fi, de asemenea, mai expuse riscului, deoarece preocupările privind COVID-19 pot amplifica starea.

„Există o normalitate a fricii de pandemie, deoarece virusul poate fi mortal. Problema apare dacă dezvoltăm un model comportamental excesiv care ne ține ancorați în frică. Mă aștept să existe grupuri de oameni care, chiar și după ce vor fi vaccinați, își vor face griji, în permanență, cu privire la COVID-19 și vor evita orice lucru care le poate crește riscul, ” a explicat, pentru MNT, psihologul Lee Chambers.

Sfaturi pentru a face față sindromului de anxietate COVID-19

Pentru a identifica sindromul de anxietate COVID-19, profesorii Nikčević și Spada au dezvoltat un nou instrument de evaluare numit scala sindromului de anxietate COVID-19 (C-19ASS).

Acest instrument de evaluare poate ajuta persoanele care se confruntă cu această formă de anxietate să acceseze sprijinul de care au nevoie.

Potrivit Chambers, există multe modalități de a face față sindromului de anxietate COVID-19:

  • Luați în considerare „căutarea activă a mesajelor pozitive cu privire la ameliorarea pandemiei, lansarea vaccinului” și modul în care riscul de deces din cauza bolii pare să fie mai mic din cauza noilor opțiuni de tratament;
  • Reveniți încet-încet la normalitate. Ieșiți în afara zonelor de confort într-un ritm individual, practicând, în același timp, măsuri de siguranță;
  • Utilizarea continuă a dezinfectantului pentru mâini și purtarea măștilor sau a mănușilor de unică folosință pot ajuta la ameliorarea anxietății;
  • Explicați sentimentele de anxietate unei persoane de încredere pentru a construi înțelegerea reciprocă. Acest lucru crește încrederea și permite altora să ofere sprijinul necesar;
  • Fiți atenți la rețelele de socializare și la știrile care pot declanșa anxietate și concentrați-vă atenția asupra surselor de informații pozitive și de încredere. Luați în considerare limitarea expunerii la mass-media;
  • În plus, persoanele cu sindrom de anxietate COVID-19 pot lua în considerare solicitarea ajutorului unui profesionist din domeniul sănătății mintale. Terapia comportamentală sau medicamentele pentru tratarea anxietății sau depresiei pot ajuta, de asemenea, pe cei care se confruntă cu provocări semnificative asociate cu acest nou și în evoluție sindrom de sănătate mintală.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel