Sari la conținut

Nu bea cafea dacă iei acest medicament pentru răceală! Poate avea un efect periculos

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cafea, amestecuri interzise

Din cuprinsul articolului

Atenție! Dacă iei medicamente pentru răceală sau alergii, ar fi mai bine să eviți cafeaua. Această combinație ar putea avea efecte periculoase asupra sănătății. Există anumite medicamente comune pentru tratarea răcelii și alergiilor care nu ar trebui luate cu cofeină.

Unele medicamente pentru răceală și alergii, precum decongestionantele, conțin stimulente menite să te țină treaz. Atunci când acestea sunt combinate cu cofeina, pot provoca neliniște și pot afecta calitatea somnului.

Medicamente care nu se combină cu cafea

Pseudoefedrina este un decongestionant puternic, utilizat frecvent pentru a trata congestia nazală asociată cu diverse afecțiuni, inclusiv răceala, gripa, alergiile sau sinuzita. Acest medicament acționează prin reducerea inflamației și umflăturii mucoasei nazale, ceea ce îmbunătățește respirația și reduce senzația de congestie.

Atunci când este luată împreună cu cofeina, pseudoefedrina poate interacționa în mod negativ, amplificând unele dintre efectele secundare ale ambelor substanțe. De exemplu, consumul de pseudoefedrină în combinație cu cofeină poate intensifica sentimentele de neliniște și agitație. Persoanele care folosesc această combinație pot resimți o creștere a tremurăturilor și a anxietății, iar unele persoane pot observa o accelerare a bătăilor inimii.

Pe de altă parte, fexofenadina, un antihistaminic utilizat pentru a ameliora simptomele alergiei, cum ar fi mâncărimea și lăcrimarea ochilor și nasului, strănutul și urticaria, poate prezenta și ea interacțiuni negative cu cofeina. Efectele secundare ale acestui medicament, cum ar fi neliniștea și insomniile, ar putea fi exacerbate de consumul de cofeină.

Este important să ții cont că chiar și medicamentele pentru durere care conțin cofeină nu ar trebui să fie luate în mod ideal împreună cu alte medicamente pentru răceală care conțin stimulente. Este întotdeauna indicat să consulți un medic sau un farmacist înainte de a combina diferite medicamente sau suplimente

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel