Sari la conținut

FDA a aprobat primul medicament pentru tratarea alergiilor alimentare. Previne reacții severe

medicament alergii alimentare
Sursa foto: Genentech USA, Inc. and Novartis Pharmaceuticals Corporation
FDA a aprobat un medicament pentru a ajuta la tratarea persoanelor cu alergii alimentare

U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat Xolair, un medicament conceput inițial pentru astm bronșic, pentru a fi utilizat în tratamentul alergiilor alimentare pentru a preveni reacțiile severe. Aprobarea se extinde inclusiv la pacienți de la vârsta de un an.

În prezent, nu există un remediu pentru alergiile alimentare. Persoanele cu alergii alimentare sunt sfătuite să evite cu strictețe alimentele alergene. În cazul expunerii accidentale, administrarea promptă de epinefrină ajută la gestionarea anafilaxiei.

Alergiile alimentare se pot manifesta sub forma unor simptome precum:

  • probleme digestive,
  • urticarie,
  • umflarea căilor respiratorii.

La unii oameni, expunerea la alimente alergene poate duce la reacții care pot pune viața în pericol, denumite în mod obișnuit anafilaxie.

FDA a aprobat primul medicament pentru tratarea alergiilor alimentare

Xolair a fost aprobat pentru tratarea astmului alergic persistent moderat până la sever în 2003. În plus, a fost aprobat pentru tratamentul urticariei spontane cronice și al rinosinuzitei cronice cu polipi nazali la anumiți pacienți.

„Această utilizare recent aprobată pentru Xolair va oferi o opțiune de tratament pentru a reduce riscul de reacții alergice dăunătoare în rândul anumitor pacienți cu alergii alimentare mediate de IgE”, a explicat dr. Kelly Stone, director asociat al Diviziei de Pneumologie, Alergie și Îngrijiri Critice. în Centrul de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al FDA.

Cu toate acestea, Xolair nu este încă aprobat pentru tratamentul imediat de urgență al reacțiilor alergice, inclusiv al anafilaxiei. Persoanele cu reacții alergice trebuie să evite în continuare alimentele care le provoacă reacții.

„Deși nu va elimina alergiile alimentare și nu va permite pacienților să consume alergeni alimentari în mod liber, utilizarea sa repetată va ajuta la reducerea impactului asupra sănătății dacă are loc o expunere accidentală”, a spus Stone.

Actuala decizie a FDA se bazează pe un studiu finanțat de National Institutes of Health, ale cărui constatări sunt de așteptat să fie publicate la sfârșitul acestei luni.

Xolair, efecte adverse

Conform studiului care a implicat 168 de participanți, Xolair a permis ca aproximativ 68% dintre aceștia cu alergii la arahide să tolereze aproximativ 600 de miligrame, echivalentul a aproximativ 1/2 linguriță de proteină de arahide. Acest lucru este în comparație cu aproximativ 6% dintre cei care au primit injecții cu placebo.

Cercetătorii au observat, de asemenea, rezultate comparabile în cazul alergenilor, cum ar fi nucile, laptele, ouăle și grâul.

Xolair conține anticorpi monoclonali care funcționează prin legarea de imunoglobulina E (IgE), anticorpul specific responsabil de declanșarea reacțiilor alergice. Această acțiune de legare împiedică IgE să se atașeze de receptorii săi.

Pacienții sunt sfătuiți să nu ia Xolair în caz de antecedente de reacții severe la medicament sau la oricare dintre componentele acestuia.

„Cele mai frecvente efecte secundare observate ale Xolair au inclus reacții la locul injectării și febră. Xolair vine cu anumite avertismente și precauții, cum ar fi anafilaxie, malignitate, febră, dureri articulare, erupții cutanate, infecție parazită (viermi) și teste de laborator anormale”, se arată în comunicatul de presă al FDA.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel