Sari la conținut

Nu combinați alcoolul cu medicamente! Iată ce efecte adverse pot exista!

medicamente

Nu combinați alcoolul cu medicamente! Ajunul Crăciunului se apropie cu pași repezi și deși suntem în plină pandemie, cei mai mulți vom petrece sărbătorile acasa, alături de cei dragi!

Asocierea dintre medicamente și alcool ridică un pericol real pentru sănătate, nefiind recomandată în nicio circumstanță.

Interacțiunea alcoolului cu substanțele farmaceutice poate conduce la declanșarea simptomelor de greață și vărsături, dureri de cap, stări de amețeală, leșin și pierderea coordonării corporale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, în privinţa alcoolului, moderat înseamnă o bere de 330 de mililitri, un pahar de vin sau 40 de ml de băutură spirtoasă; adică cel mult de patru ori pe săptămână. Dar nu-l combinaţi cu medicamentele. Cele mai periculoase asocieri sunt între alcool şi medicamente destinate somnului, dar şi cele psihiatrice.

Dr. farm Cornel Chiriţă, farmacologie clinică: „Se pune, altfel, problema interacţiunii medicamentelor. Ele deprimă sistemul nervos, poate fi foarte periculos cu deprimare majoră a sistemului nervos.”

Alcool şi antibiotice

Toate antibioticele ajung în ficat, organul care are misiunea de a descompune în substanţe folositoare pentru a lupta cu infecţia. Şi alcoolul tot în ficat se absoarbe. Astfel, ficatul obosește și este suprasolicitat. În plus, ficatul s-ar putea să proceseze înainte alcoolul și abia apoi antibioticul și asta poate duce la o concentrație mai mare în următoarea zi (antibioticul se ia la 6, 8 sau 12 ore).

Persoanele care urmează un tratament medicamentos pe bază de antibiotice, așa cum este penicilina, trebuie să evite să bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor.

Alcoolul combinat cu antibiotice pentru tratarea tuberculozei poate duce la efecte adverse precum înroșirea pielii, iar pacientul poate resimţi o stare deteriorată a întregului corp.

Nu combinați alcool cu paracetamol

Medicamentele toxice pentru inimă, ficat, sistemul nervos central nu trebuie nici ele asociate cu alcoolul. Alcoolul este toxic iar toxicitatea lui se manifestă în special la alcoolicii cornici, în principal pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru inimă.

Aşa că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului nu trebuie asociate cu alcoolul pentru că, în mod firesc, creşte riscul apariţiei acestor efecte toxice.

Este şi cazul paracetamolului, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia alcool – paracetamol trebuie evitată.

Substantele active de mai jos, in combinatie cu alcoolul, pot produce o serie de simptome neplacute sau chiar grave in unele cazuri:

– Loratadina, difenhidramina, bromfeniramina si clorfeniramin: stari de ameteala si lesin risc major de supradozaj;
– Izosorbid, nitroglicerina: somnolenta, ameteli, risc crescut de supradozaj, dificultati de respiratie, tulburari motorii, comportament neobisnuit si tulburari de memorie.
– Celecoxib, naproxen, diclofenac: risc crescut de ulcer, hemoragii stomacale si afectiuni hepatice.
– Metilfenidat, dextroamfetamina, dexmethylfenidat, atomoxetina si dimesylate:
ameteli, somnolenta, tulburari de concentrare, posibil risc crescut de probleme cardiace si afectiuni hepatice.
– Warfarina: hemoragii interne, formarea cheagurilor de sange, risc de producere a accidentelor vasculare cerebrale sau de infarct miocardic.
– Dextrometorfan si codeina: stari de ameteala si lesin risc major de supradozaj;
– Clomipramina, citalopram, clozapina, duloxetina, trazodona, venlafaxina, ziprasidona, paliperidona, fenelzina, sesipramina, tranilcipromina, paroxetina, risperidona, quetiapina, nefazodona, bupropion, sertralina si olanzapina: somnolenta, ameteli, risc crescut de supradozaj, sentimente de depresie sau lipsa de speranta, tulburari locomotorii (mirtazapina), efect crescut al alcoolui (bupropion), afectiuni hepatice (duloxetina).
– Clorpropamida, glipizida si metformina: hipoglicemie, greata, varsaturi, dureri de cap, puls accelerat.
– Doxazosina, tamsulosin, terazosin, prazosin: ameteli, confuzie, fotosensibilitate, stari de lesin.
– Nizatidina, metoclopramid, cimetidina, ranitidina: puls accelerat si schimbari bruste ale presiunii arteriale.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: