Sari la conținut

NU dormi bine? Acest sfat pare să funcționeze pentru cei care au această problemă

tulburare somn
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nicturia sau poliuria nocturnă descrie nevoia de a te trezi noaptea

NU dormi bine? Deși există multe cauze diferite pentru un somn prost – stres, anxietate și alte afecțiuni medicale – experții în somn spun că dieta joacă un rol important.

Se spune că o treime din viață o petrecem dormind. Dar, cu siguranță, mulți oameni sunt afectați de faptul că nopți la rând se trezesc brusc, fără un motiv anume.
somnul de slabă calitate poate avea efecte negative asupra altor aspecte ale sănătății, scrie ScienceAlert.

Sfaturile pentru cei care nu pot dormi bine variază – de la a face e o baie fierbinte seara, înainte de culcare, sau a bea un ceai calmant – până la a renunța la mâncatul unor mese mari sau grele prea aproape de ora de culcare.

Cum influențează dieta somnul
Dieta ta poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului tău, subliniază psihologul somnului Dr. Katherine Hall, Ph.D.

„Mâncatul unor mese mari sau grele prea aproape de ora de culcare poate duce la indigestie, arsuri la stomac sau alte probleme digestive care îți pot perturba somnul”, explică ea.

După o masă copioasă, corpul nostru trebuie să lucreze pentru a procesa alimentele, iar ritmul cardiac și metabolismul rămân ridicate. Acesta este opusul efectului odihnitor dorit atunci când dormim, spune Dr. Alex Dimitriu, MD, care are dublă certificare în psihiatrie și medicină a somnului și este fondatorul Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine și BrainfoodMD.

Experimentând cu diverse dispozitive de urmărire a somnului, am constatat în mod constant că ritmul meu cardiac este ridicat până târziu în noapte după o masă mare”, adaugă Dr. Dimitriu.

Consumul de cofeină prea mult prea aproape de ora de culcare poate face, de asemenea, dificilă obținerea unei nopți bune de odihnă, deoarece poate acționa ca un stimulent și poate perturba ciclul natural de somn”, afirmă Dr. Hall.

În plus, alimentele care sunt bogate în zahăr și grăsimi pot provoca vârfuri în nivelul de energie, ceea ce face dificilă relaxarea și adormirea.

Ce alimente este bine să evitați înainte de culcare dacă vreți să dormiți bine?

„Alimentele picante, cum ar fi curry și chili. Asta pentru că pot duce la probleme digestive și pot interfera cu somnul”, spune Dr. Hall. De asemenea, poate provoca arsuri la stomac, balonare și disconfort – „ceea ce poate face mai dificilă relaxarea și adormirea, precum și perturbarea calității somnului pe parcursul nopții”, mai spune dr. Hall.

De asemenea, alimentele picante conțin capsaicină, care poate provoca o creștere a temperaturii corpului. O temperatură corporală mai ridicată poate face mai dificilă adormirea și menținerea somnului. Mâncatul unor mese grele înainte de culcare nu este, în general, recomandat, așa că evitarea mâncărurilor prea picante și grele este o modalitate de a vă asigura că veți avea parte de somnul odihnitor de care are nevoie corpul dumneavoastră.

Alimente care te pot ajuta să dormi mai bine. Consumați alimente sănătoase pe tot parcursul zilei. Cele bogate în nutrienți pot ajuta la promovarea unui somn mai bun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel