Sari la conținut

De ce NU trebuie să iei somnifere în fiecare noapte. Medic: Provoacă dependență, ar trebui să fie folosite rar

Din cuprinsul articolului

De ce NU trebuie să iei somnifere în fiecare noapte. Medic: Provoacă dependență, ar trebui să fie folosite rar

Utilizarea regulată a somniferelor, în special la persoanele în vârstă, vine cu o serie de riscuri, care probabil depășesc beneficiile. Experții în sănătate sunt îngrijorați și recomandă prudență: acest medicament ar trebui să fie o soluție excepțională.

Problemele de somn sunt foarte frecvente în țările occidentale. Aproape 37% dintre francezi se plâng de probleme de somn sau de veghe și 20-30% de insomnie, potrivit cifrelor Institutului Național de Sănătate (sursa 1). Prin urmare, mulți oameni recurg la somnifere cu sau fără prescripție medicală pentru a avea un somn bun. Dar experții intervievați de Time consideră acest obicei foarte îngrijorător, din mai multe motive.

Numeroase efecte secundare

Studiile au asociat utilizarea regulată și pe termen lung a somniferelor cu unele efecte secundare potențial grave. Aceste medicamente conțin o moleculă care blochează activitatea acetilcolinei, o substanță chimică din creier asociată cu activarea mușchilor, vigilența, învățarea și memoria. Aceste produse pot provoca, de asemenea, constipație, confuzie și alte efecte secundare care sunt mai susceptibile de a afecta persoanele în vârstă.

Aceste riscuri potențiale, precum și efectele secundare pe termen scurt observate la pacienți, cum ar fi durerile de cap, amețelile, greața, vărsăturile și halucinațiile, îi determină pe profesioniștii din domeniul sănătății să reamintească oamenilor că somniferele trebuie utilizate cu prudență.

Somniferele: nu pe termen lung

Aceste efecte secundare pot duce la o „cascadă” de prescripții. Atunci când o persoană se plânge de un simptom legat de un somnifer, fără să știe că medicamentul este cauza, i se poate prescrie un alt tratament pentru a se vindeca, ceea ce poate duce la alte probleme, și așa mai departe.

„Administrate pentru o perioadă prea lungă de timp, acestea provoacă dependență (nevoia de a crește dozele pentru a menține efectul) sau chiar dependență.

Prin urmare, acest medicament nu este o soluție eficientă pe termen lung pentru insomnie. În cazul tulburărilor de somn legate de stres, terapia cognitiv-comportamentală, precum și un stil de viață sănătos (dietă, exerciții fizice, rutină de somn) sau meditația au dat rezultate foarte bune. Somniferele ar trebui să fie folosite doar ca o excepți”, potrivit unui medic francez.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel