Sari la conținut

Nu e un mit că morcovii te ajută să vezi mai bine. Vitamine și minerale care îți îmbunătățesc vederea și alimentele în care se găsesc din plin

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Știai că există anumite vitamine și minerale care îți îmbunățesc vederea. Vitaminele A, C și E, precum și zincul mineral, conțin antioxidanți care pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare. Este o afecțiune în care macula – partea ochiului care controlează vederea centrală – se deteriorează.

Alimentele care conțin aceste vitamine și minerale includ:

  • morcovii
  • ardeii iroșii
  • broccoli
  • spanacul
  • căpșunele
  • cartoful dulce
  • citricele

Alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul și semințele de in, sunt, de asemenea, recomandate pentru o mai bună sănătate a ochilor.

Câțiva alți nutrienți sunt, de asemenea, extrem de importanți pentru îmbunătățirea vederii. Printre acestea se numără luteina și zeaxantina, carotenoide care se găsesc în retină. Le puteți găsi și în legume cu frunze verzi, broccoli, dovlecei și ouă.

Luteina și zeaxantina pot fi luate și sub formă de supliment. Acești carotenoizi ajută la protejarea maculei prin îmbunătățirea densității pigmentului ochiului și absorbind lumina ultravioletă și albastră.

Urmează regula 20-20-20

Ochii tăi lucrează din greu în timpul zilei și au nevoie de o pauză din când în când. Încordarea poate fi deosebit de intensă dacă lucrezi la computer pentru perioade lungi de timp. Pentru a ușura tensiunea, urmează regula 20-20-20.

Asta înseamnă că la fiecare 20 de minute, ar trebui să încetezi să te uiți la computer și să te uiți la ceva aflat la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.

Altă metodă prin care să-ți protejezi vederea e să  porți ochelari adecvati. Ochelari de protecție rezistenti sunt esențiali dacă ai activități care implică riscul ca în ochi să  pătrundă substanțe chimice, obiecte ascuțite sau materiale precum așchii de lemn, cioburi de metal.

Mulți ochelari de protecție sunt fabricați dintr-un tip de policarbonat, care este de aproximativ 10 ori mai dur decât alte forme de plastic.

Ochelarii de soare nu sunt doar pentru a arăta cool. Purtarea lor este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face atunci când vine vorba de îmbunătățirea vederii. Alege ochelari de soare care blochează în proporție de 99 până la 100%  radiațiile UVA și UVB de la lumina soarelui.

Ochelarii de soare protejează ochii de afecțiunile cauzate de radiațiile UV. Acestea includ cataracta, degenerescența maculară și pterigionul – o creștere a țesutului peste partea albă a ochiului. Pterigionul poate duce la astigmatism, care poate provoca vedere încețoșată.

Purtarea unei pălării cu boruri largi poate ajuta, de asemenea, să îți protejați ochii de daunele razelor UV.

Tratează afecțiunile cronice de care suferi

Diabetul nu este singura boală care poate afecta vederea. Alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială și scleroza multiplă, pot afecta vederea. Aceste aboli sunt legate de inflamația cronică, care poate sănătatea întregului organism.

Inflamația nervului optic, de exemplu, poate provoca durere și chiar pierderea completă a vederii. Deși o boală precum scleroza multiplă nu poate fi prevenită, poți încerca să o gestionezi menținând obiceiuri sănătoase și urmând tratamentul recomandat de medic.

Hipertensiunea arterială poate fi tratată eficient cu o dietă sănătoasă pentru inimă, exerciții fizice și medicamente antihipertensive.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel