Sari la conținut

Nu este bine să facem acest lucru imediat după ce scoatem ouăle din frigider

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu este bine să facem acest lucru imediat după ce scoatem ouăle din frigider. Există un număr foarte mare de metodede de a găti ouăle în coajă, de la preparea lor în oala sub presiune, până la coacerea în cuptor.

Atunci când vrem să mâncăm un ou la micul dejun, cu siguranță avem o dilemă: cum este mai bine și mai sănătos să-l pregătim – prăjit sau fiert?

ou să fie sănătos

Din start, nutriţioniştii înclină balanţa în favoarea oului fiert, întrucât astfel se evită transferul grăsimilor din uleiul folosit la prăjit. Riscurile nu sunt eliminate complet nici prin fierbere, susțin unele voci.

Deci, dacă totuși ne decidem să facem un ou fiert, tare sau moale, trebuie să știm că trebuie să ținem cont de un lucru important, potrivit Tastingtable.

Evitați o „reacție violentă” care va face ca ouăle să se spargă

Acesta este să ne asigurăm că ouăle pe care vrem să le fierbem sunt la temperatura camerei, și nu reci, abia scoase din frigider. Explicația este cât se poate de simplă: odată ajunse în apa fierbinte, ouăle reci se vor sparge!

Este foarte important să ținem ouăle la temperatura camerei înainte de a le strecura în apă fierbinte.  Aruncarea ouălor reci în apa clocotită creează o „reacție violentă” care deseori va face ca ouăle să se spargă. În plus, diferența dintre temperatura oului și cea a apei poate face ca albușul de ou să se lipească mai mult de interiorul cojii, făcându-l greu de curățat.

Este bine să scoateți ouăle pe care doriți să le gătiți din frigider în același timp în care începeți să încălziți oala cu apă: până când apa va ajunge la fierbere, ouăle se vor fi încălzit destul de mult. O altă modalitate de a aduce rapid ouăle la temperatura camerei este să le puneți într-un castron, să umpleți vasul cu apă călduță și să le lăsați să stea timp de 5 până la 10 minute.

Gospodinele știu că același lucru este valabil și când au de pregătit o prăjitură, în care albușurile de ouă trebuie bătute spumă. Pentru a avea o spumă cât mai fermă, ouale trebuie scoase din frigider cu o oră-două înainte. Albușurile se bat spumă mult mai ușor dacă sunt la temperatura camerei.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel