Sari la conținut

Nu este doar Delta – și alte variante ale coronavirusului îi îngrijorează pe oamenii de știință. Cum este caracterizată varianta Gamma?

În timp ce oficialii federali din domeniul sănătății avertizează cel mai mult despre varianta Delta – tulpina B.1.617.2 văzută pentru prima dată în India – alte variante încep să câștige teren  în anumite părți ale SUA, conform CNN.

Una dintre ele este varianta Gamma, cunoscută și sub numele de P.1, care se răspândește rapid și este varianta dominantă în Brazilia.

„Sunt foarte îngrijorat de P.1”, a declarat Dr. Scott Lindquist, epidemiolog pentru statul Washington.

Gamma este clasificată ca o variantă de îngrijorare de către Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. O variantă de îngrijorare arată dovezi ale transmisibilității crescute, a bolii mai severe, a eficacității scăzute a anticorpilor, a eficacității mai mici a tratamentului sau a dificutății de diagnosticare, potrivit CDC.

Dr. Philip Chan, director medical consultant la Departamentul de Sănătate din Rhode Island, a declarat că, în timp ce tulpina predominantă în stat este încă varianta Alpha – cunoscută și sub numele de B.1.1.7 și identificată pentru prima dată în Regatul Unit – varianta Gamma este comună în Rhode Island.

Dovezile actuale sugerează că varianta Gamma poate rezista efectelor tratamentelor cu anticorpi. Prin urmare, resistența la anticorpi, spune dr. Peter Hotez, prezintă o problemă cheie în această variantă.

„Dacă nu ești vaccinat deloc sau dacă ești imunizat doar cu o singură doză de ser, ești mult mai vulnerabil”, a declarat decanul Peter Hotez de la Colegiul de Medicină Baylor, pentru CNN.

Specialistul a mai continuat că mutațiile coronavirusului, odată ce își schimbă forma, îi fac pe anticorpi să le recunoască mai greu.

„Variantele mai rezistente la anticorpi au riscul de a provoca unele probleme în ceea ce privește protecția vaccinurilor anti COVID-19”, a explicat John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină din New York (Weill Cornell Medicine).

Totodată, s-a demonstrat că varianta Gamma are o rezistență mai mare la anticorpi decât Alpha, dar o rezistență comparabilă cu Delta.

„Cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna, ar trebui să poată face față acestei variante destul de bine, deoarece sunt foarte eficiente. Johnson&Johnson ar putea avea unele probleme, însă tot ar fi un ser benefic”, a spus Moore.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel