Sari la conținut

NU ignorați aceste 5 semne de AVERTIZARE ale unui AVC

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semne care indică un accident vascular cerebral

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, „la fiecare 40 de secunde, o persoană suferă un accident vascular cerebral. La fiecare 3,5 minute, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral.

NU ignorați aceste 5 semne de AVERTIZARE ale unui accident vascular cerebral!

„În fiecare an, mai mult de 795.000 de persoane din Statele Unite suferă un accident vascular cerebral. Aproximativ 610.000 dintre acestea sunt primele sau noile accidente vasculare cerebrale. Aproximativ 87% din toate accidentele vasculare cerebrale sunt accidente vasculare cerebrale ischemice, în care fluxul sanguin către creier este blocat.”, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Ce este un accident vascular cerebral?

Dr. Sam Kalioundji, cardiolog și director medical al Centrului pentru accidente vasculare cerebrale la Dignity Health Northridge Hospital spune cu un „accidentul vascular cerebral apare atunci când există o scădere a alimentării cu sânge a unei părți a creierului, fie din cauza unei îngustări sau a unui blocaj, fie atunci când există o ruptură a unui vas care duce la sângerare și compresie a creierului care poate provoca leziuni cerebrale, deficite neurologice și dizabilități și, uneori, chiar moartea.”

Specialiștii explică semnele de avertizare care arată că ești în pericol de a suferi un accident vascular cerebral și ce trebuie să știi despre această boală.

Cauzele unui accident vascular cerebral

Jason Tarpley, M.D., Ph.D., neurolog specializat în accidente vasculare cerebrale și director al Centrului pentru accidente vasculare cerebrale și neurovasculare al Institutului de Neuroștiințe Pacific din cadrul Centrului de Sănătate Providence Saint John’s din Santa Monica, California, afirmă:

„Accidentul vascular cerebral ischemic, sau blocarea unei artere cerebrale, are multe cauze diferite, în funcție de populația de pacienți. Accidentul vascular cerebral ischemic este mai frecvent la vârste înaintate, iar accidentele vasculare cerebrale ale pacienților mai în vârstă sunt adesea cauzate de un ritm cardiac subiacent numit fibrilație atrială, de placa de colesterol din arterele carotide sau de o boală în arterele mici ale creierului.

Factorii de risc pentru accidentele vasculare cerebrale din arterele mici sunt hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul. Accidentul vascular cerebral la tineri, pe de altă parte, are cauze diferite. Cea mai frecventă cauză a accidentului vascular cerebral la tineri este o disecție arterială rezultată dintr-o ruptură în stratul interior al arterelor care alimentează creierul.

Există o legătură între lipsa somnului și accidentul vascular cerebral. Probabil că cea mai notabilă este legătura dintre apneea obstructivă de somn și accidentul vascular cerebral.

 Din acest motiv, pacienții cu oboseală în timpul zilei și/sau sforăit ar trebui să fie evaluați cu un studiu al somnului.”

Cum vă poate afecta un accident vascular cerebral sănătatea

„Un accident vascular cerebral este un eveniment care schimbă viața – fizic și emoțional. Afecțiunea poate face ca activitățile de zi cu zi să devină o provocare.

Aceste provocări se pot datora mai multor afecțiuni legate de accidentul vascular cerebral, cum ar fi slăbiciunea membrelor, amorțeala sau paralizia, provocările legate de comunicare, provocările legate de vedere și provocările legate de neglijarea unilaterală.

Fiecare accident vascular cerebral este unic, iar recuperarea dumneavoastră va fi și ea unică.”

Totul despre accidentele vasculare cerebrale?

„Diagnosticul și tratamentul precoce și rapid al accidentului vascular cerebral pot preveni în mod semnificativ daunele pe termen lung. Unul dintre semnele de avertizare este amorțeala pe o parte a corpului, dureri de cap, dificultăți sau dificultăți de vorbire ca și cum cineva este intoxicat, probleme de echilibru/viziune.”

Semne că sunteți în pericol de accident vascular cerebral (AVC)

Dr. Kalioundji enumeră următoarele semne:

  • „Vorbire încețoșată sau dificilă
  • Numerozitate sau slăbiciune pe o parte a corpului
  • Durere de cap severă
  • Dezechilibru sau tulburări de vedere”

Dr. Tarpley spune mai spune că: „Asociația Americană a Accidentului Vascular Cerebral are un acronim util pentru identificarea semnelor și simptomelor unui accident vascular cerebral. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să determine o evaluare de urgență pentru un posibil accident vascular cerebral, deoarece dispunem de tratamente puternice de salvare a creierului pentru pacienții cu accident vascular cerebral.

Cum să contribuiți la prevenirea unui accident vascular cerebral

Institutul Național de Sănătate al Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral afirmă: „În timp ce istoricul familial de accident vascular cerebral joacă un rol în riscul dumneavoastră, există mulți factori de risc pe care îi puteți controla.

Dacă aveți tensiune arterială ridicată, colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a o ține sub control. Mulți oameni nu își dau seama că au tensiune arterială ridicată, care de obicei nu produce simptome, dar este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Gestionarea tensiunii arteriale ridicate este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a evita accidentul vascular cerebral.

De ce trebuie să renunțați la fumat

Dacă aveți diabet, învățați cum să îl gestionați. Ca și în cazul hipertensiunii arteriale, diabetul nu produce de obicei niciun simptom, dar crește șansele de accident vascular cerebral.

Dacă sunteți supraponderal, începeți să mențineți o dietă sănătoasă și să faceți exerciții fizice în mod regulat.

Fiecare minut contează. Cu cât fluxul de sânge este întrerupt mai mult timp către creier, cu atât mai mari sunt daunele. Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: