Sari la conținut

Ai insomnie? Grijă mare! Poate duce la AVC, infarct…

infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce simți când faci un atac de cord

Ai insomnie? Grijă mare! Poate duce la AVC, infarct… Nu trebuie să trecem peste această problemă care ne poate costa viața. Ce trebuie știut pentru a preveni.

Deși îi dăm prea puțină atenție, insomnia este frecvent întâlnită ca problemă de sănătate. Din păcate, lipsa de somn poate duce la boli grave, pe fondul unui organism obosit și vulnerabil.

Dacă ne confruntăm cu astfel de probleme, trebuie luate măsuri urgent. De ce?

Pentru că insomnia poate da și în anxietate, depresie, stări de agitație, nervozitate, ineficiență la locul de muncă și, pe termen lung, se poate ajunge la AVC, infarct miocardic…

Sunt studii care arată existenta unei corelatii intre insomnie si aparitia bolilor cardiovasculare.

Acestea au fost făcute pe esantioane mari de populatie fara istoric de afectare cardiaca la inceputul studiului si inainte de aparitia insomniei.

2 din 10 pacienţi români

Cauzele insomniei sunt multiple.

Poate fi vorba despre o afectare la nivel psihic, fie somatic sau ambele, dar si cauzate de factori externi.

Gandurile, mintea hiperactiva, tulburarile din sfera psihica (anxietate, depresie, tulburare bipolara) duc la degenerarea in timp a somnului fiziologic.

Dereglarile hormonale, schimbarile aparute in sarcina, menstruatie sau la menopauza, afectiunile medicale (cardiace, pulmonare, digestive) sunt factori de natura somatica despre care se stie ca pot genera si insomnie.

De asemenea, mediul in care se doarme, zgomotele de fundal, factorul termic, lumina prea puternica, radiatiile emise de diverse surse (telefon, computer, televizor) pot afecta nivelul de melatonina.

Exista anumite persoane care pot avea o predispozitie pentru a dezvolta insomie in timp. Este vorba despre cei care se confrunta cu stres pe termen lung, care calatoresc des si schimba fusurile orare.

La fel de vulnerabili sunt și adolescentii, varstnicii, femeile insarcinate sau aflate la menopauza, consumatorii de droguri si alcool, precum si cei cu un stil de viata sedentar.

Intr-o oarecare masura medicamentele precum glucocorticoizii sau antidepresivele duc si acestea la riscul de a dezvolta insomnie, notează sfatulmedicului.ro. 

Insomnia crește cu peste 25% riscul de infarct, AVC, hipertensiune!

Studii clinice efectuate pe pacientii care manifestau insomnie au identificat un procentaj ridicat (peste 25%) in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor cardiovasculare (risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral de cauza cardiaca, hipertensiune)

si aparitia apneei de somn la pacientii care prezentau tulburari ale somnului fata de cei care nu aveau aceste probleme.

Insomnie_pixabay

Studiile efectuate au luat in calcul si alti factori de risc cardiovasculari precum fumatul si consumul de alcool alaturi de simptomele insomniei.

De asemenea, aceleași studii au arătat aparitia unui risc de pana la 20% mai mare in dezvoltarea bolilor cardiovasculare la persoanele care prezentau si deteriorare de lunga durata a somnului fiziologic.

Pe langa trezirile nocturne frecvente si imposibilitatea de a adormi, somnul deficitar sau de scurta durata produce aceleasi daune organismului, inclusiv din punct de vedere cardiovascular.

Așadar, iată cât de periculoasă este lipsa somnului și cât de atenți ar trebui să fim la acest lucru.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel