luni, ianuarie 30, 2023

Nu ignorați aceste semne și simptome, este atenționarea medicilor. Este posibil să fiți expus riscului de a vă îmbolnăvi grav.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din organism. Medicii spun că are nevoie de multă grijă. O dietă sănătoasă, exerciții fizice și câteva precauții, cum ar fi renunțarea la băuturile alcoolice și la fumat, pot menține ficatul în cea mai bună formă.

Te-ar mai interesa: De ce apare pofta de murături în sarcină? Adevărul...

Cu toate acestea, dacă este ignorat, ficatul se poate deteriora treptat, ducând la afecțiuni care pun viața în pericol.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, care atunci când funcționează bine este un semn că semnele vitale merg bine.

Potrivit experților, ficatul este compus din unități care funcționează individual, numite lobuli, care conțin zone cu vase de sânge, canale și cordoane intermediare de celule hepatice cunoscute sub numele de hepatocite.

Ce face ficatul?

Potrivit John Hopkins Medicine, ficatul are mai multe funcții importante pentru ca organismul să le îndeplinească. Organul procesează sângele și descompune, echilibrează și creează substanțe nutritive, reglând în același timp nivelurile chimice din sânge.

Te-ar mai interesa: Ce se petrece în corp dacă bei aceast suc în fieca...

Potrivit medicilor, există peste 500 de funcții vitale ale ficatului, dintre care câteva sunt:

 • Producerea bilei care ajută în cele din urmă la digestie
 • Producerea de proteine
 • Producerea colesterolului și a unor proteine care ajută la transportul grăsimilor prin organism
 • Transformarea excesului de glucoză în glicogen
 • Reglarea coagulării sângelui
 • Rezistența la infecții
 • Eliminarea bilirubinei, de asemenea, din globulele roșii.

 Nu ignorați aceste semne și simptome ale leziunilor hepatice, spun medicii

Afectarea sau insuficiența hepatică poate fi o afecțiune care pune viața în pericol și care necesită îngrijiri medicale și tratament de urgență. Afectarea ficatului, potrivit experților în sănătate, nu se produce într-o zi, ci mai degrabă treptat, de-a lungul mai multor ani.

Medicii spun că, deși boala hepatică poate fi moștenită, problemele pot fi cauzate de o varietate de factori care afectează ficatul, cum ar fi virușii, abuzul de alcool și obezitatea.

Te-ar mai interesa: Predicții astrale 29 ian.-4 feb. cu Alina Bădic. I...

În timp, afecțiunile care deteriorează ficatul pot duce la ciroză, care provoacă insuficiență hepatică și, ulterior, decesul. Dar un tratament precoce poate da ficatului timp să se vindece.

Câteva semne că ficatul dumneavoastră are nevoie de atenție imediată sunt:

 • Pielea și ochii par galbene: Potrivit Clinicii Mayo, sănătatea precară a ficatului poate cauza decolorarea, făcând ca ochii și pielea să arate galben palid. Aceasta se întâmplă atunci când există o depunere prea mare de substanțe galbene în sânge, provocând icter, ceea ce înseamnă că afectarea a atins niveluri amenințătoare.
 • Mâncărimi ale pielii: Unul dintre cele mai comune semne ale problemelor hepatice este mâncărimea pielii pe care o provoacă. Medicii consideră că aceasta poate fi cauzată de pietre în canalul biliar, de cancerul canalului biliar sau al pancreasului și de ciroza biliară primară. Cu toate acestea, nu există erupții cutanate asociate cu mâncărimile cauzate de bolile hepatice.
 • Sângerări frecvente: Vânătăile și sângerările ușoare sunt un semn clar al unui ficat extrem de nesănătos și, de obicei, se întâmplă din cauza lipsei de proteine specifice necesare pentru coagularea sângelui.

Potrivit medicilor,  sângele se adună sub piele, provocând vânătăi, care sunt negre și albastre, maronii sau purpurii atunci când apar pentru prima dată.

Te-ar mai interesa: Ai degete de ”foc”, ești o persoană ambițioasă. Ce...

 • Umflarea picioarelor: Dacă vi se umflă picioarele în cea mai mare parte a timpului, este posibil să aveți lichid acumulat în picioare.
 • Insomnie: Problemele de ficat pot provoca, de asemenea, probleme de somn sau insomnie la multe persoane. Pacienții cu ciroză hepatică sunt, de asemenea, susceptibili de a avea apnee obstructivă în somn.

Medicii spun că, din cauza acumulării de toxine în sânge, ciclul de somn este perturbat, iar unii pacienți pot intra chiar în comă.

 • Balonare: Dacă boala de ficat devine cronică, se poate acumula lichid în abdomen, provocând distensie abdominală. Scurgerile de lichid de pe suprafața ficatului și a intestinului provoacă ascită, o acumulare de lichid în cavitatea abdominală. O burtă umflată poate cauza ciroză, hepatită alcoolică și chiar o venă hepatică blocată.

Cum pot fi inversate leziunile?

Pentru a inversa afectarea ficatului, trebuie:
Să vă mențineți o greutate sănătoasă și să faceți exerciții fizice, să vă antrenați în mod regulat, să nu mai consumați alcool în exces, limitați consumul de suplimente de vitamine și renunțați la fumat.

Te-ar mai interesa: Vestea tristă a zilei. A murit actrița care a inte...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private