Sari la conținut

Nu mai consuma aceste alimente! Sporesc inflamația colonului și slăbesc imunitatea. Medic endocrinolog: Feriți-vă de aceste alimente

Inflamația face parte din apărarea naturală a corpului împotriva lucrurilor care afectează negativ sănătatea, cum ar fi bacteriile, virușii și toxinele.

Dar sistemul tău imunitar este complicat, iar componentele sale sunt uneori declanșate de lucruri neașteptate, inclusiv anumite alimente.

„Dietele noastre joacă un rol enorm în ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru, mult mai mult decât probabil își dau seama majoritatea oamenilor”, spune dr. Karla Saint Andre, endocrinolog la Houston Methodist.

Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare nesănătoase: creșterea în greutate. Ceea ce s-ar putea să nu realizezi este că excesul de greutate este legat de niveluri crescute de inflamație în organism.

Povestea modului în care obiceiurile noastre alimentare pot duce la inflamație nu se oprește aici.

„O dietă dezechilibrată înseamnă să consumi o mulțime de alimente procesate, care conțin ingrediente care pot activa direct procesele inflamatorii”, adaugă dr. Saint Andre.

Acest lucru este mai puțin vizibil decât creșterea în greutate, desigur, dar dr. Saint Andre subliniază că este totuși dăunător.

Ce alimente provoacă inflamație?

Există mai multe vești proaste: alimentele problematice sunt cele care se întâmplă să fie abundente în dieta tipică americană.

Cele cinci tipuri de alimente care provoacă inflamație includ:

  • Carne roșie și carne procesată, inclusiv slănină, hot dog, carne de prânz și mezeluri
  • Cereale rafinate, inclusiv pâine albă, orez alb, paste și cereale pentru micul dejun
  • Gustări, inclusiv chipsuri, prăjituri, biscuiți și produse de patiserie
  • Sifone și alte băuturi îndulcite
  • Mancare prajita

Ceea ce au toate aceste alimente în comun este că conțin zaharuri adăugate, grăsimi saturate și/sau grăsimi trans. Cu excepția cărnii roșii, acestea sunt, de asemenea, considerate alimente procesate.

Alcoolul poate provoca, de asemenea, inflamație.

În plus, alcoolul este adesea combinat cu alimentele care promovează inflamația menționate mai sus. Atunci când sunt combinate cu cereale rafinate, zaharuri adăugate sau amestecate cu sifon, băuturile alcoolice devin un dublu zgomot.

De ce aceste alimente provoacă inflamație?

„Celulele din corpul tău absorb și reacționează la alimentele procesate în mod diferit față de alimentele naturale”, spune dr. Saint Andre.

Corpul tau este programat să metabolizeze si să foloseasca nutrientii, vitaminele si mineralele pe care le ofera legumele, fructele si cerealele integrale. Necesită aceste lucruri, de fapt, pentru că ajută la coordonarea funcțiilor esențiale necesare existenței.

Formele rafinate de zaharuri, grăsimi și cereale care sunt ambalate în alimente procesate sunt o altă poveste. Nu sunt necesare. În plus, corpul tău nu știe întotdeauna ce să facă cu ele – mai ales când sunt consumate în cantități mari.

„Alimentele care au un nivel ridicat de grăsimi, zahăr și alți carbohidrați rafinați sunt în esență toxice pentru corpul nostru și declanșează căi inflamatorii printr-o serie de căi directe și indirecte”, avertizează dr. Saint Andre.

De exemplu, uleiurile vegetale rafinate adăugate alimentelor procesate vă pot urc din greșeală raportul de grăsimi omega-6 și omega-3. Deși nu este o sursă de grăsimi rafinate, carnea roșie poate, de asemenea, deoarece conține niveluri ridicate de grăsimi omega 6.

Omega-6 și omega-3 sunt acizi grași esențiali pe care organismul nu îi poate produce, dar sunt necesari pentru a supraviețui. Deși alimentele cu conținut mai mare de acizi grași omega-6 sunt în general sănătoase, un aport mai mare proporțional cu acizii grași omega-3 duc la o creștere generală a bolilor inflamatorii.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel