Sari la conținut

Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu mai mănânci după ora 18.00?

femeie care mananca

Nu mai mănânci după ora 18.00? Bine faci! Un studiu recent a scos la iveală cina târzie poate provoca creștere în greutate și niveluri ridicate de zahăr din sânge, indiferent de numărul de calorii consumate. Masa se seară servită la ora 22.00 în loc de 18.00 poate afecta glicemia și capacitatea orgamismului de a arde grăsimi.

Mai exact, cei care preferă să mănânce seara târziu au glicemia cu aproape 20 la sută mai mare, iar organismul lor arde grăsimi cu 10% mai lent în comparație cu persoanele care cinează devreme.

Chiar dacă se spune că o calorie este o calorie, indiferent când o consumi și că  este cauzată de faptul că ingerezi mai multe calorii decât arzi, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, se pare. Noua cercetare scoate la iveală că și ora la care mănânci poate juca un rol semnificativ în ceea ce privește creșterea în greutate.

Conform unui studiu publicat în Jurnalul de Endocrinologie și Metabolismu al Societății Americane de Endocrinologie, servirea unei mese târzii este asociată cu creștere în greutate și cu un nivel crescut de zahăr în sânge, indiferent de numărul de calorii ingerate.

„Am luat în considerare și alte cercetări care sugerează că mâncatul la ore târzii este asociat cu obezitatea dar cum asocierea nu este același lucru cu cauzalitatea, am vrut să cercetăm acest aspect într-un mod mai riguros”, a declarat autorul studiului dr. Jonathan C. Jun, profesor de medicină la Universitatea Johns Hopkins, pentru Healthline.

Jun a explicat că echipa de cercetare a dorit să înțeleagă dacă mâncatul la ore târzii modifică efectiv metabolismul într-un mod care promovează obezitatea.

„De aceea ne-am propus să facem acest studiu randomizat controlat clinic, pe indivizi sănătoși care au mâncat în două momente diferite ale zilei”, a precizat prof. Jonathan C. Jun.

Jun și echipa sa au urmărit 20 de voluntari sănătoși (10 bărbați și 10 femei) pentru a afla cum a metabolizat corpul lor cina mâncată la ora 22.00 în loc de 18.oo.

Toți participanții la studiu s-au culcat la ora 11.00.

Nu mai mănânci după ora 18.00? Bine faci!

Rezultatele studiului arată că nivelul de zahăr din sânge este mai mare, iar cantitatea de grăsime arsă este mai scăzută, atunci când au servit o cină târzie.

„Nu am fost surprinși. Alți cercetători au efectuat teste similare privind ritmul circadian și dieta, iar alte laboratoare au arătat că dacă nu respecți ritmul circadian al corpului atunci când mănânci, glucoza nu e metabolizată la fel”, a explicat cercetătorul.

Studiul a descoperit că cei care preferă să mănânce la ore târzii au avut nivelul glicemiei cu aproape 20 la sută mai mare, iar arderea grăsimilor e cu 10 la sută mai scăzută comparativ cu cei care servesc cina devreme.

„Efectele pe care le-am văzut la voluntarii sănătoși ar putea fi mai accentuate la persoanele cu obezitate sau diabet, care au deja un metabolism compromis”, a declarat primul autor al studiului, Chenjuan Gu, doctor, cercetător postdoctoral la Universitatea Johns Hopkins.

Partea cea mai interesantă a acestui studiu este că cercetătorii au descoperit că nu toată lumea reacționează la fel în cazul meselor târzii.

„Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost că nu toată lumea era afectată în același mod”, a spus Jun. „Oamenii care erau obișnuiți să doarmă mai devreme au fost cei mai afectați de mâncatul la ore târzii”.

Potrivit lui Jun, cei care merg la somn noaptea târziu sunt mai puțin afectați de orarul întârziat al meselor. „Nu este un singur tipar care se potrivește tuturor, există diferențe în metabolismul oamenilor, care îi face să fie mai vulnerabili la consumul alimentelor la ore târzii. ”

Prof. Jun a subliniat că acest studiu a fost mult mai detaliat decât cercetările anterioare pe această temă. Participanții au purtat senzori de activitate, le-au fost prelevate probe de sânge, au fost supuși studiilor de somn și scanărilor de grăsime corporală și au mâncat alimente care conțin markeri nonradioactivi pentru a măsura metabolismul grăsimilor.

Întrebat dacă acest studiu oferă dovezi concludente că orarul meselor este cel puțin la fel de importatn ca numărul de calorii, în ceea ce privește menținerea unei greutăți corporale echilibrate, cercetătorul a oferit un răspuns clar:

„Da, cred că acest studiu arată cel puțin faptul că există explicații biologice despre modul în care orarul meselor poate afecta modul în care corpul gestionează caloriile ingerate.”

Ce e de făcut dacă ajungi seara târziu acasă? E indicat să iei o gustare bogată în proteine, așa cum e iaurtul grecesc cu nuci, înainte de ora 18.00, ca să fii sigur că nu o să-ți fie foame atunci când ajungi acasă. De asemenea, mănâncă bine la micul-dejun și la prânz.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel