luni, noiembrie 28, 2022

Alegerile alimentare pot afecta grav sănătatea pe termen lung. Iar experții arată că unele produse pe care le consumăm pot crește riscul de cancer de sân și obezitate.

Nu mai mânca aceste produse! Risc crescut de cancer. Avertismentele experților de la Sorbona

„Descoperirile nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure pentru zahăr în alimente sau băuturi și oferă informații importante pentru a aborda controversele cu privire la potențialele lor efecte adverse asupra sănătății”, explică autorii studiului.

Te-ar mai interesa: De ce apar durerile de genunchi și care sunt cele ...

Astfel, conform studiului, pentru persoanele care consumă regulat îndulcitori artificiali, există un risc cu 13% mai mare de cancer, scrie Daily Mail.

Riscul crescut de cancer și obezitate  a fost observat în cazul unor îndulcitori extrem de consumați, precum aspartamul și acesulfam-K, ambii folosiți pentru îndulcirea unor băuturi răcoritoare precum Diet Coke și Coke Zero, dar și în produse precum iaurturi dietetice și chiar în brânză.

Experții francezi au analizat dieta și dosarele de sănătate aparținând unui număr de 102.865 de adulți francezi, cu o vârstă medie de 42 de ani. Trei sferturi dintre aceștia erau femei. Datele au fost adunate într-un studiu nutrițional.

Te-ar mai interesa: Cancerul pulmonar: Care sunt primele semne pe care...


Alarmant! 982 cancere de sân, 403 cancere de prostată și 2.032 cancere legate de obezitate

Aportul de îndulcitori artificiali a fost comparat cu diagnosticele de cancer raportate de participanți până în ianuarie 2021. Aproximativ 37% dintre participanți au consumat cu bună știință îndulcitori artificiali cel puțin o dată pe zi.

La sfârșitul studiului, au fost diagnosticați cu cancer 3.358 de persoane. Vârsta medie la momentul în care a fost constatată boala lor fiind de 59,5 ani. 982 au fost cancere de sân, 403 au fost cancere de prostată și 2.032 au fost cancere legate de obezitate.

Te-ar mai interesa: Constipație și dureri de spate în zona lombară: ce...

Cei mai nocivi îndulcitori au fost aspartamul și acesulfam-K

Aspartamul este sigur

Datele acestui studiu au sugerat că persoanele care consumau cantități mai mari (de obicei 79 mg pe zi) de îndulcitori artificiali aveau un risc cu 13% mai mare de cancer general, comparativ cu cei care nu au avut deloc.

Cei mai nocivi îndulcitori au fost aspartamul și acesulfam-K, care sunt de aproximativ 200 de ori mai dulci decât zahărul.

„Descoperirile nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure pentru zahăr în alimente sau băuturi și oferă informații importante pentru a aborda controversele cu privire la potențialele lor efecte adverse asupra sănătății”, explică autorii studiului.

Te-ar mai interesa: Vești bune pentru românii care au boala Crohn. Pri...

Nu sugerează că ar trebui să întoarcem spatele îndulcitorilor artificiali
Studii anterioare pe oameni nu au găsit o astfel de asociere, iar experții britanici susțin că nici acum că nu ar fi fost găsită o legătură cauzală. Experți independenți din Marea Britanie au subliniat câteva limitări ale studiului, susținând că acest studiu „nu dovedește și nici măcar nu sugerează că ar trebui să întoarcem spatele îndulcitorilor artificiali”.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Fiona Osgun, expert la Cancer Research UK, a declarat: „Acest studiu amplu a sugerat că există o asociere între unii îndulcitori artificiali și cancer, dar asta nu înseamnă că aceștia duc la cancer sau că oamenii ar trebui să-i evite”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private