sâmbătă, mai 28, 2022

Nu mai ține această DIETĂ. Deși mulț dintre noi ținem acest tip de dietă, ea poate ave efecte secundare. Dacă înainte de dietă obișnuiai să mănânci de câteva ori pe zi și dintr-o dată privezi organismul de mâncare, se instalează foamea. Pe lângă această senzație,  pot apărea și durerile de cap sau respirațiile urât mirositoare. Însă un medic specialist vă poate ajuta să treceți peste aceste efecte.

Te-ar mai interesa: Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previ...

Nu mai ține această DIETĂ. Poate avea efecte nedorite dacă nu consulți medicul

Foamea, poftele sau durerile de cap și energia scăzută, sunt efectele secundare frecvente în rândul persoanelor care țin  postul intermitent. Nutriționiștii spun că aceste efecte negative apar la începutul dietei.

Foamea apare în mod natural

Poate cel mai frecvent efect secundar legat de postul intermitent este foamea. Dacă înainte de dietă obișnuiai să mănânci de 4-5 ori pe zi și dintr-o dată privezi organismul de mâncare, se instalează foamea. Este posibil ca primele trei până la cinci zile ale postului intermitent să fie mai grele, de aceea vei avea nevoie de o voință serioasă pentru a continua programul.

Te-ar mai interesa: Căștile audio, un pericol? Un studiu dezvăluie cât...

Experții au examinat 1.422 de persoane care au ținut post cu durata de 4-21 de zile. Rezultatele au arătat că mulți dintre participanți au avut tendința de a experimenta simptome de foame numai în primele zile ale regimului. Acest fenomen va apărea în mod natural. Simptomul va dispărea. Un lucru pe care postul intermitent te va învăța este că ceea ce credeai că este foame poate fi sete sau plictiseală.

Te-ar mai interesa: Vrei să slăbești dar nu reușești? Medic nutriționi...

Nu mai ține această DIETĂ. Respirație urât mirositoare

Efectul secundar neplăcut al postului intermitent care poate apărea la unii oameni este respirația urât mirositoare. Deși nu toți cei care postesc vor experimenta acest efect secundar, el există.

Când mâncăm alimente pe tot parcursul zilei, corpul nostru folosește glucoza pentru energie. Când postim, corpul nostru folosește diferite sisteme energetice. Acestea sunt depozitele de grăsimi din corpul nostru care există în caz de foame. Când postim, corpul poate intra într-o stare de cetoză. Un proces de descompunere a grăsimilor pentru energie. Acest proces eliberează corpuri cetonice – compuși gazoși care produc un miros neplăcut, potrivit Capital.

Te-ar mai interesa: Drept de viața sau de moarte! Un bărbat și-a deter...

Constipația și alte probleme digestive

Probleme digestive, cum ar fi diaree, constipație, balonare și greață, sunt simptome pe care le-ai putea experimenta dacă ții postul intermitent. În acest timp, reduci consumul de alimente și acest lucru poate afecta negativ digestia, provocând constipație și alte efecte secundare. Modificările dietei asociate cu programele de post intermitent pot provoca diaree și balonare.Consumă mai multă apă și alimente bogate în fibre ( 25-35 de grame  pe zi). Aportul zilnic recomandat de apă trebuie să fie de 3 până la 4 litri pe zi. Fibrele și apa sunt esențiale împotriva constipației.

Te-ar mai interesa: Cancer vulvar: simptome ascunse despre care ar tre...

Dureri de cap

Durerile de cap sunt un alt efect negativ cel mai frecvent al postului intermitent. Majoritatea oamenilor se plâng de dureri de cap ușoare în primele câteva zile de post. O recenzie arată că durerea de cap în post este de obicei difuză sau localizată în regiunea frontală. Iar durerea este de intensitate ușoară sau moderată.

Migrene în timpul postului intermitent

Oamenii de știință au remarcă faptul că persoanele care au în mod obișnuit de dureri de cap, au mai multe șanse să se confrunte cu migrene în timpul postului intermitent. În majoritatea cazurilor, cefaleea apare după cel puțin 16 ore de post. Se  rezolvă în termen de 72 de ore de la reluarea consumului de alimente.

Principalele motive pentru apariția durerilor de cap în timpul postului intermitent: Deshidratarea poate fi factorul numărul unu. Dar durerile de cap pot fi cauzate și de glicemia scăzută, lipsa cofeinei și hormonii de stres eliberați de creier în timpul postului.

 

Modificări ale dispoziției și iritabilitate

Postul intermitent te poate face nervos, iritat și indispus. Totul se datorează lipsei mâncării, atunci când glicemia scade.

Când mâncăm alimente de post, nivelul zahărului de sânge scade. Acest lucru poate duce la anxietate, concentrație slabă sau iritabilitate. Un studiu din 2016 a arătat că participanții au fost mai nervoși în timpul unei perioade de 18 ore de post decât în ​​timpul unei perioade fără post. Poți face față acestui lucru stând departe de oameni și situații care te-ar putea irita și concentrându-te pe lucruri care te fac fericit.

Carențe de nutrienți

În timpul postului intermitent, este destul de dificil să consumi cantitățile adecvate de macro și micronutrienți de care are nevoie corpul tău. Dacă nu planifici foarte bine programul de post, este posibil să experimentezi malnutriție împreună cu alte complicații.

Pentru a evita această problemă, asigură-te că urmezi o dietă hrănitoare în timp ce practici un post intermitent. De asemenea, asigură-te că nu restricționezi foarte mult aportul de calorii.

Consum redus de energie și oboseală

Energia redusă și oboseala sunt efecte secundare frecvente ale postului intermitent. În special în primele două săptămâni. Studiile arată că unii oameni care țin post intermitent au o energie scăzută și oboseală. Cu toate acestea, există unele studii opuse care arată că postul intermitent poate reduce oboseala. Dar acest lucru se poate întâmpla după ce corpul tău se adaptează perioadelor de post.

Pentru a rezolva această problemă, încearcă să fii cât mai relaxat pe perioada de post, pentru a consuma cât mai puțină energie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private