sâmbătă, iulie 4, 2020

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna Septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5918 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4383 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2684 lei pe lună.

În luna octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale.

Citește și:

Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui Iohannis în data de 26 octombrie 2019,  care are la dispoziție un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga. Promulgarea legii este esențială pentru predictibilitatea politicilor salariale și pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucrătorilor. Reamintim că dincolo de dimensiunea sa socială, legea răspunde și recomandărilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim.

Citește și:

Coșul de consum pentru un trai decent pentru familia de referință (doi adulți și doi copii), actualizare Septembrie 2019.

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru alte familii decât cea de referință, actualizare Septembrie 2019

Aceste estimări sunt derivate, fiind mai puțin precise decât cea a valorii coșului pentru familia de referință alcătuită din doi adulți și doi copii.

Citește și:

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2019 raportat la luna septembrie 2019.

Parteneri