Sari la conținut

Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzheimer

alimente interzise de medic
Sursa foto: arhiha doctorulzilei.ro
Combinație dăunătoare de alimente pentru ficat

Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzheimer. Un medic celebru spune că acest aliment „este dușmanul sănătății noastre, nu face decât să îmbolnăvească”.

Medic: Este dușmanul sănătății noastre

În ultimii ani, medicii atrag atenția asupra produselor nesănătoase despre care știm cu toții cât de nocive sunt atunci când sunt consumate frecvent.

Medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu atrage din nou atenția asupra unui aliment de bază pe care românii îl consumă zilnic.

Potrivit medicului, este vorba despre pâinea albă, care este un real pericol pe care nu-l conștientizăm. Medicul a explicat că ar fi bine să ne schimbăm dieta și în loc de pâinea albă să alegem pâinea integrală.

Dr. Virgiliu Stroescu: „Pâinea albă e nesănătoasă. Nu are decât glucide, nu are fibre.

Cei care consumă multă pâine albă, în afară că se îngrașă, pot face boala Alzheimer, deoarece amidonul poate face acel amiloid în creier ani de zile, care poate ajuta la Alzheimer„, a declarat medicul, pentru Gândul.

Dr. Virgiliu Stroescu a tras un semnal de alarmă și spune că această regulă trebuie adoptată de toată lumea: „Hai să punem regulă: de azi înainte nu mai consumăm făină albă”

„Făina albă este dușmanul sănătății noastre, pentru că se bagă omul și strică ce a făcut Dumnezeu. Amidonul nu face decât să îmbolnăvească”, a mai explicat medicul Virgiliu Stroescu, supranumit şi „apostolul alimentaţiei sănătoase”.

Alimentele ce ar trebui evitate

„Făina albă se găsește în toate făinoasele. Nu trebuie să mai consumăm covrigi, gogoși. Dumnezeu, când a făcut bobul de grâu, i-a băgat tărâța, care are fibre. Cea mai mare inteligență a divinității sunt fibrele, sunt ca un „mop”, care vin și șterg tot ce ai greșit tu.

Încetinesc procesele metabolice. Să vă dau un exemplu: dacă iei un pahar de benzină, îl arunci pe jos și pui un chibrit face explozie. Dacă iei un lemn, arde mai încet. Dacă pui un cărbune, acesta arde și mai încet, dar mai puternic.

Acestea sunt glucidele simple: benzina, glucidele compuse: lemnul, iar grăsimile: cărbunele”, a adăugat medicul endocrinolog.

7 sortimente de pâini pe care le poți alege:

1. Pâine integrală cu cereale încolțite sau pâinea germinată

Pâinea germinată este făcută din cereale integrale care au început să germineze în urma expunerii la căldură și umiditate.

S-a demonstrat că germinarea crește cantitatea și disponibilitatea anumitor nutrienți.

Un studiu a constatat că pâinea făcută cu 50% făină de grâu germinată avea de peste 3 ori mai mult folat, o vitamină esențială pentru transformarea alimentelor în energie, decât pita făcută fără făină de grâu germinată.

Studiile arată că germinarea crește, de asemenea, antioxidanții din cereale, în timp ce scade antinutrienții, sau compușii care se leagă de minerale precum fierul și blochează absorbția acestora.

Mai mult, acest proces descompune o parte din amidonul din cereale și scade conținutul de carbohidrați.

Prin urmare, cerealele germinate nu cresc glicemia la fel de mult ca alte cereale, ceea ce le face o alegere bună pentru persoanele cu diabet sau cu un control redus al glicemiei.

În plus, majoritatea pâinilor germinate sunt bogate în fibre și proteine. Ca atare, acestea sunt mai sățioase decât pâinile mai rafinate.

2. Pâine de secară

Pâinea de secară este realizat printr-un proces de fermentare care se bazează pe drojdia și bacteriile naturale pentru a face pâinea să crească. Fermentarea ajută la reducerea numărului de fitați, cunoscuți și sub numele de acid fitic, care se leagă de anumite minerale și afectează absorbția acestora.

Un studiu a constatat că fermentarea aluatului acrișor a ajutat la scăderea conținutului de fitați cu peste 50% față de utilizarea drojdiei convenționale.

De asemenea, este posibil ca aluatul natural să fie mai ușor de digerat decât alte pâini, posibil datorită prebioticelor sale, precum și probioticelor create în timpul procesului de fermentare.

Probioticele sunt bacterii sănătoase care se găsesc în corpul dumneavoastră și în anumite alimente, în timp ce prebioticele sunt fibre nedigerabile care hrănesc aceste bacterii. Obținerea unei cantități suficiente din fiecare promovează o bună sănătate intestinală și digestie.

3. Pâine din 100% grâu integral

Cerealele integrale păstrează întregul bob intact, inclusiv germenul, endospermul și tărâțele. Tărâțele, care reprezintă stratul dur, exterior, sunt bogate în fibre.

De asemenea, tărâțele și germenii conțin proteine, grăsimi, vitamine, minerale și compuși vegetali benefici, în timp ce endospermul este format în cea mai mare parte din amidon.

De aceea, cerealele integrale, inclusiv grâul integral, sunt mai bogate în fibre și sunt considerate mai nutritive decât cerealele rafinate, care au fost prelucrate pentru a elimina tărâțele și germenii.

Cerealele integrale au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc mai mic de diabet de tip 2, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Cu toate acestea, este important de reținut că mulți producători etichetează pâinea cu „grâu integral” pentru ca aceasta să pară mai sănătoasă, chiar și atunci când este formată în cea mai mare parte din făină rafinată.

Căutați pâini care au 100% făină integrală de grâu sau făină integrală listată ca prim ingredient și nu strecoară ingrediente inutile, cum ar fi zaharuri adăugate sau uleiuri vegetale.

4. Pâine cu ovăz

Pâinea de ovăz este de obicei făcută dintr-o combinație de ovăz, făină integrală de grâu, drojdie, apă și sare.

Deoarece ovăzul este foarte nutritiv și este legat de o serie de beneficii pentru sănătate, pâinea de ovăz poate fi o alegere sănătoasă.

În special, ovăzul este bogat în fibre și nutrienți benefici, inclusiv magneziu, vitamina B1 (tiamină), fier și zinc. Fibrele din ovăz, cunoscute sub numele de beta-glucan, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol, la reglarea zahărului din sânge și la scăderea tensiunii arteriale ridicate.

O analiză a 28 de studii a constatat că un consum de 3 grame sau mai mult de beta-glucan de ovăz pe zi a redus semnificativ nivelul de colesterol LDL (rău) și total, în comparație cu lipsa de ovăz. Studiul a constatat, de asemenea, că efectele de scădere a colesterolului ale beta-glucanului din ovăz au fost mai mari la persoanele cu niveluri inițiale de colesterol mai ridicate.

Cu toate acestea, doar pentru că o pâine are „ovăz” sau „fulgi de ovăz” pe etichetă nu înseamnă că este sănătoasă. Unele pâini cu ovăz au doar o cantitate mică de ovăz și sunt făcute în mare parte din făinuri rafinate, zaharuri adăugate și uleiuri.

Pentru a găsi o pâine de ovăz mai hrănitoare, căutați una care menționează ovăzul și făina integrală ca primele două ingrediente.

Pâine cu in, una dintre cele mai sănătoase pâini

5. Pâinea cu in, care este făcută în principal din făină integrală și semințe de in, este una dintre cele mai sănătoase pâini pe care le puteți mânca.

Acest lucru se datorează faptului că semințele de in sunt foarte nutritive și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În special, ele sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 care se găsește în alimentele vegetale.

O analiză amplă a 27 de studii a constatat că un aport ridicat de ALA din alimentație a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Mai mult, semințele de in se mândresc cu compuși numiți lignani care pot acționa ca antioxidanți în corpul dumneavoastră și pot ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

De fapt, un studiu efectuat pe 6.000 de femei aflate la postmenopauză a sugerat că cele care au consumat în mod regulat semințe de in au avut o șansă cu 18% mai mică de a dezvolta cancer de sân, în comparație cu cele care nu le-au consumat.

23% mai puține șanse de a face cancer

Interesant este faptul că cele care au mâncat pâine de in au avut cu 23% mai puține șanse de a face cancer de sân decât cele care nu au mâncat-o.

Cu toate acestea, este important de reținut că acest studiu a fost unul observațional. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege legătura dintre semințele de in și riscul de cancer.

6. Pâine de secară 100% germinată

Secara seamănă foarte mult cu grâul, dar este de obicei mai închisă și mai densă.

Pâinea de secară tradițională este făcută doar din făină de secară și nu conține făină de grâu, în timp ce majoritatea pâinilor de secară moderne sunt făcute dintr-o combinație a celor două. De asemenea, pâinile de secară au, de obicei, semințe de chimen coapte în ele.

În comparație cu grâul, secara este adesea considerată mai hrănitoare. De fapt, studiile arată că pâinea de secară poate duce la o mai mare sațietate și are un impact mai mic asupra glicemiei decât pâinea de grâu.

Un studiu efectuat pe 12 adulți sănătoși a constatat că cei care au mâncat pâine integrală de secară au eliberat semnificativ mai puțină insulină, un hormon care reglează zahărul din sânge, decât cei care au mâncat pâine albă de grâu.

7. Pâine fără gluten

Pâinea fără gluten este făcută fără cereale cu gluten, cum ar fi grâul, secara sau orzul.

Acestea sunt opțiuni sigure pentru persoanele care trebuie să evite glutenul, cum ar fi cele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.

În timp ce ingredientele exacte din pâinile fără gluten depind de tipul lor, acestea sunt de obicei făcute dintr-un amestec de făinuri fără gluten, cum ar fi făina de orez brun, de migdale, de nucă de cocos, de tapioca, de cartofi sau de porumb.

Făinuri rafinate și bogate în zaharuri adăugate

Mulți oameni presupun în mod greșit că pâinile fără gluten sunt mai sănătoase decât cele care conțin gluten. Cu toate acestea, majoritatea sortimentelor fără gluten sunt făcute din făinuri rafinate și bogate în zaharuri adăugate, precum și în alți aditivi inutili.

Cu toate acestea, cele făcute din făină de migdale sau de nucă de cocos, cum ar fi Barely Bread, tind să fie mai sărace în carbohidrați și calorii, dar mai bogate în fibre și proteine decât pâinile făcute din grâu sau alte cereale.

Conținutul mai mare de fibre și proteine din aceste produse poate ajuta să vă umpleți mai mult decât alte pâini, în timp ce conțin mai puține calorii și mai puțin amidon.

Deci, e clar acum că unele pâini sunt mai sănătoase decât altele. De aceea, pentru a alege o pâine benefică, căutați varietăți fabricate din făină 100% integrală și/sau din făină din cereale germinate. Asigurați-vă că pâinea pe care o cumpărați nu are îndulcitori sau uleiuri vegetale adăugate.

Indiferent ce alegeți, nu uitați să consumați pâine cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate, alături de o varietate de alimente integrale nutritive.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: