Sari la conținut

Ce trebuie să știm despre rujeolă, boala parșivă care ucide mii de copii

Rujeola, cea mai des întâlnită boală a copilăriei, este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Potrivit noilor date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, rujeola a ucis peste 100.000 de persoane.

Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut, deoarece virusul rujeolic trăiește în secrețiile nazale și faringiene ale persoanei infectate.

Boala este extrem de contagioasă, iar în ultimii ani, rujeola a redevenit o afecțiune extrem de des întâlnită în rândul copiilor, deoarece o mulțime de micuți sunt încă nevaccinați.

Potrivit noilor date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, rujeola a ucis peste 100.000 de persoane. Cazurile de rujeolă au crescut în 2017, deoarece multe țări s-au confruntat cu lacune în ceea ce privește acoperirea cu vaccinuri, Mai mult, în ultimii 18 ani, peste 21 de milioane de vieți au fost salvate prin vaccinări împotriva rujeolei, dar cazurile raportate începând din 2016 au crescut cu peste 30% în întreaga lume, se arată în raport. Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor în Europa cazurile sunt în creștere. De exemplu, se arată într-un raport întocmit în noiembrie, că Italia, Slovacia, Germania și Regatul Unit au avut cel mai mare număr de cazuri, însă cu un trend descrescător. Astfel, Italia a raportat 44 de cazuri în luna septembrie a acestui an, cu o scădere de la 68 în august și 124 de cazuri în iulie. Slovacia a raportat 28 de cazuri în luna septembrie, o scădere de la 87 în august și de 257 de cazuri în iulie. Germania a raportat 25 de cazuri în septembrie, o scădere de la 29 în august și 55 de cazuri în luna iulie. Regatul Unit a raportat 14 cazuri în luna septembrie, o scădere de la 52 în august și 82 de cazuri în luna iulie. Cel mai mare număr din cazuri au fost raportate de Grecia (3 049), Franța (2 771), Italia (2 599), România (1 821) și Regatul Unit (1 019).

Potrivit datelor anunțate de Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, numărul total al îmbolnăvirilor ajunge la 15.470, din care 59 de decese de la începutul epidemiei și până în prezent.

Dacă a luat boala, copilul este contagios patru zile înainte și după apariția erupției cutanate. Perioada de incubație este de 8 până la 12 zile.

Reține! Rujeola este o afecțiune gravă care debutează cu febra mare, 39 de grade Celsius, erupție cutanată alcătuită din pete roz, care apar pe toată suprafața corpului. Complicațiile rujeolei pot să fie ușoare precum otite, laringite, sau grave precum: pneumonie, trombocitopenie sau encefalită.

Principalele simptome sunt:

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. De asemenea, primele simptome sunt identice cu ale unei răceli: copilului îi va curge nasul, ochii îi lăcrimează, sunt roșii, îi scade pofta de mâncare, face febra mare pentru câteva zile. Pe limbă, cel mic va avea mici pete albe, specifice bolii. Erupția apare în 3-4 zile sub forma unor pete roșii, catifelate, ușor ieșite în relief, inițial după urechi, apoi se intind pe toată fața, pe gât, pe corp, apoi pe mâini și picioare.

Este esențial ca cel mic să fie corect hidratat și să se odihnească. Trebuie să ajungi cu el la medicul specialist pediatru care poate prescrie medicație ce-i va ușura suferința provocată de boală.

Cum se previne:  

Împotriva rujeolei există vaccinul antirujeolic, pe care copilul este bine să-l facă în jurul vârstei de 10-12 luni. Mai exact, Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează: prima doză – la un an, a doua între 5 și 7 ani.

Atenție! În cazul femeilor gravide, nevaccinate și care fac rujeolă, creste riscul de sarcină prematură sau avort spontan.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel