Sari la conținut

Numărul exact de cafele pe care trebuie să le bei pentru a-ți reduce riscul de apariție a diabetului

Bauturi pentru diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune băuturi pentru cei cu diabet zaharat de tip 2

Din cuprinsul articolului

Veste bună pentru iubitorii de cafea. Câte ceşti sunt recomandate pe zi pentru a reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Cercetările, de-a lungul anilor, au arătat, de asemenea, că o ceașcă de cafea aduce nenumărate beneficii pe termen lung. Afirmația este susținută şi de cercetătorii suedezi.

Numărul exact de cafele pe care trebuie să le bei pentru a-ți reduce riscul de apariție a diabetului

Consumul a doar trei cești de cafea pe zi poate fi suficient pentru a reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2, au declarat cercetătorii suedezi.

Aceștia au descoperit că nivelurile ridicate de cofeină din sânge au fost legate de rate mai mici de obezitate și de diabet de tip 2.

Pierderea în greutate a stat la baza a aproape jumătate din beneficiile cofeinei asupra acestei afecțiuni comune.

Cafeaua reduce riscul de obezitate

Dr. Susanna Larson, de la Karolinska Institutet din Stockholm, a declarat că sunt necesare studii suplimentare privind modul în care băuturile fără calorii și cu cafeină „ar putea juca un rol în reducerea riscului de obezitate”.

„Constatările noastre sugerează că cofeina ar putea, cel puțin parțial, să explice asocierea inversă dintre consumul de cafea și riscul de diabet de tip 2”, mai spune medicul.

Experții independenți au declarat că studiul este în concordanță cu alte dovezi, sugerând că această licoare poate stimula metabolismul cu 3 până la 11 procente.

Aproximativ un sfert dintre adulții din Anglia sunt obezi, în timp ce alți 38% sunt supraponderali.

Se crede că aproximativ 4,2 milioane de persoane trăiesc cu diabet de tip 2 în Marea Britanie.

Această afecțiune provoacă niveluri prea ridicate de zahăr în sânge și este mai probabilă dacă aveți o greutate prea mare.

Cercetări anterioare au stabilit o legătură între consumul de cafea și reducerea riscului de diabet, precum și a altor afecțiuni legate de obezitate, cum ar fi bolile de inimă.

Cel mai recent studiu, publicat în BMJ Medicine, a urmărit să determine dacă cofeina din băutură poate reduce șansele de a dezvolta aceste afecțiuni.

Cercetătorii au evidențiat studii anterioare arătând că un consum regulat a trei până la cinci cești pe zi ar putea contribui la reducerea ambelor afecțiuni.

Numărul exact de cafele pe care trebuie să le bei pentru a-ți reduce riscul de apariție a diabetului

Dr. Dipender Gill, cercetător clinic la Imperial College London,  a declarat că studiul va direcționa cercetările ulterioare, inclusiv dacă consumul mai mare de cafea poate ajuta oamenii să rămână subțiri.

Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui să își schimbe obiceiurile pentru moment, a spus el.

Dr. Gill a spus: „Cu siguranță, oamenii nu ar trebui să înceapă să bea mai multă cafea sau ceai pentru a încerca să slăbească, și asta și pentru că și cafeaua și ceaiul și cofeina pot avea efecte adverse.

„Astfel, unii oameni ar putea avea dificultăți în a dormi și unii oameni pot avea palpitații, așa că, pe baza acestui studiu, cred că oamenii nu ar trebui să-și schimbe stilul de viață sau comportamentul, dar constatările noastre ar trebui să fie folosite pentru a direcționa cercetările ulterioare, inclusiv potențiale studii clinice.”

Dr. Stephen Lawrence, de la Universitatea din Warwick, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat: „Nu am fost implicat în acest studiu: „Ar trebui ca oamenii să bea mai multă cafea pentru a reduce riscul de grăsime sau de diabet?
Știința sugerează dovezi relativ bune că consumul de cofeină crește arderea grăsimilor, chiar și în repaus.

„Cu toate acestea, nu constituie un tratament pentru obezitate și, folosită în mod greșit, poate duce la creșterea în greutate sau chiar la daune”, potrivit The Sun.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel