Sari la conținut

Ești amorțit dimineața? Medic: Ar putea fi paralizie în somn

tulburare somn
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Somnul și riscul de boli de inimă.

Simțiți că nu te poți mișca dimineața? Mulți adulți se tem când vine vorba de calitatea somnului. Accentele variază de la obiceiul somnului până la dorința de a adormi mai repede și chiar de a face față apneei de somn.

Pentru alții, perspectiva orei de culcare vine cu o stare de teamă- și adesea recurentă – de a fi temporar incapabil să se miște noaptea, o stare cunoscută sub numele de paralizie a somnului.

Ce este paralizia somnului?

Paralizia somnului este „o afecțiune în care vă simțiți paralizat chiar înainte de a adormi sau, mai frecvent, când vă treziți dimineața”, spune Kevin Walker, MD, directorul medical al Intermountain Health Sleep Disorders Center din Utah. Aceasta apare cel mai adesea între etapele de veghe și somn, când, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, o persoană poate fi incapabilă să se miște sau să vorbească.

„Demoni ai paraliziei în somn”

În timpul paraliziei de somn, o persoană poate, de asemenea, să aibă dificultăți în a respira adânc sau să simtă că pieptul îi este constrâns. O tendință de a avea halucinații a fost, de asemenea, asociată cu această afecțiune. În mod colocvial, aceste halucinații pot fi denumite „demoni ai paraliziei în somn”.

Care sunt cauzele paraliziei în somn?

În timp ce cauza exactă a paraliziei somnului rămâne necunoscută, experții spun că adesea sunt implicați mai mulți factori sau tulburări care contribuie la aceasta, inclusiv insomnia, narcolepsia, apneea de somn, abuzul de substanțe și schimbările bruște ale programului de somn al cuiva. Cel mai frecvent însă, paralizia somnului este doar o continuare a ceea ce se întâmplă în mod natural în corpul cuiva în timpul somnului.

„Atunci când intrăm în starea de visare în timpul somnului de noapte (REM), corpul nostru are un mecanism care ne paralizează mușchii, ceea ce este un lucru minunat pentru a nu ne pune în scenă visele”, explică Walker. „Adesea visăm mai mult în a doua jumătate a nopții, inclusiv chiar înainte de a ne trezi, astfel încât se crede că paralizia în somn este o preluare a acestei paralizii legate de somnul REM în starea de veghe.”

Ca atare, paralizia în somn se poate întâmpla oricui, dar poate fi declanșată și de alți factori. „Paralizia somnului poate apărea atunci când o persoană este privată de somn și este mai frecventă la persoanele cu alte tulburări de somn”, spune Melissa Lipford, medic neurolog la Mayo Clinic, Rochester.

Poate paralizia somnului să vă afecteze sănătatea?

Paralizia somnului nu este dăunătoare și ar trebui să treacă rapid. Cu toate acestea, deoarece afecțiunea este alarmantă atât pentru copii, cât și pentru adulți, ea a fost asociată cu cazuri sporite de anxietate și cu creșterea stresului acasă, la școală sau la locul de muncă.

Cum să ieșiți din paralizia somnului?

„Cea mai importantă strategie este să-ți spui că este o experiență temporară și că se va termina în curând”, spune Lipford. „Majoritatea indivizilor vor adormi apoi în derivă și se vor trezi fără probleme”. Ea sugerează, de asemenea, să faci mișcări mici ale degetelor de la mâini sau de la picioare și să respiri lent pentru a-ți reveni mai repede.

„Deși poate părea o eternitate în timp ce treceți prin ea”, spune Walker, „corpul dumneavoastră va ieși în mod natural din paralizia somnului”. El spune că organismul cuiva, „de obicei, își rezolvă singur paralizia somnului în câteva secunde sau cel mult câteva minute”.

Cel mai bun mod de a evita complet paralizia somnului este „să păstrați un program de somn regulat și să dormiți o cantitate adecvată de somn în mod constant”, spune Walker.

Acest lucru include practici simple, cum ar fi evitarea cofeinei, a meselor mari (sau a gustărilor nocturne) înainte de culcare și îndepărtarea ecranelor înainte de culcare pentru a reduce expunerea stimulatoare la lumina albastră. „Mergeți la culcare doar când sunteți somnoroși și reduceți la minimum timpul petrecut în pat treaz”, sugerează Walker, potrivit usatoday.com.

Paralizia somnului nu trebuie să vă îngrijoreze, dar ar trebui să fie discutate cu un medic dacă starea pare să persiste.

„Paralizia somnului nu este, de obicei, o problemă gravă de sănătate”, spune ea, „dar dacă experimentați frecvent acest simptom, discutați cu furnizorul de servicii medicale pentru a evalua dacă există alte tulburări de somn subiacente sau condiții medicale care pot contribui.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel